Foto: AFP/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrija nākusi klajā ar oficiālu paziņojumu, ka amerikāņu vadītās koalīcijas lidmašīnas virs Sīrijas no pirmdienas tiks uzskatītas par gaisa mērķiem.

Tāds paziņojums publicēts Krievijas Aizsardzības ministrijas "Facebook" lapā un ir saistīts ar svētdien notikušo incidentu Sīrijā, kur ASV vadītās koalīcijas cīņai pret "Daesh" iznīcinātājs notrieca Sīrijas spēku lidmašīnu SU-22. Krievijā ražotā lidmašīna tika notriekta netālu no islāmistu kontrolētās Rakas, kur bombardēja ASV atbalstīto Sīrijas demokrātisko spēku (SDF) pozīcijas.

Krievijas ministrija savā paziņojumā gan pārstāv Sīrijas režīma pozīciju, ka SU-22 bombardējis "Daesh" teroristus, nevis kurdu vadītos spēkus, kuri piedalās operācijā Rakas atbrīvošanai.

"Krievijas aviācijas kaujas uzdevumu izpildes zonās Sīrijas debesīs jebkādi starptautiskās koalīcijas lidojošie objekti, tostarp lidmašīnas un bezpilota aparāti, uz rietumiem no Eifratas tiks pavadīti ar Krievijas gaisa un sauszemes pretgaisa aizsardzības līdzekļiem kā gaisa mērķi," teikts paziņojumā.

Krievija uzsver, ka, notriecot SU-22, amerikāņi "ciniski pārkāpj Sīrijas Arābu Republikas suverenitāti". Lidaparāta pilots ir katapultējies virs "Daesh" kontrolētās teritorijas un viņa liktenis neesot zināms.

ASV rīcība ir "rupjākais starptautisko tiesību pārkāpums un faktiski militāra agresija pret Sīrijas Arābu Republiku", teikts paziņojumā. Krievija norāda, ka pārtrauc sadarbību ar amerikāņiem Lidojumu drošības un incidentu novēršanas virs Sīrijas memoranda ietvaros.

Krievija Sīrijas konfliktā ir viens no galvenajiem prezidenta Bašara al Asada spēku atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!