Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas prezidents Jānošs Āders piektdien parakstīja pretrunīgi vērtēto likumu par ārvalstu atbalstītām nevalstiskajām organizācijām (NVO).

Neskatoties uz starptautisko kritiku, Ungārijas parlaments likumu pieņēma otrdien.

Ar 130 balsīm "par" un 44 "pret" pieņemtais likums liek organizācijai, kas gadā no ārvalstīm saņem vairāk nekā 24 000 eiro, reģistrēties kā "ārvalstu atbalstītai organizācijai" vai arī riskēt ar slēgšanu par nepakļaušanos likumam.

Spriežot pēc amatpersonu iepriekš teiktā, jaunais likums pamatā iecerēts, lai ierobežotu Ungārijas izcelsmes ASV miljardiera Džordža Sorosa finansētos projektus.

Valdība savukārt apgalvo, ka likuma mērķis ir veicināt caurskatāmību un cīnīties pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Ungārijas premjers Viktors Orbāns paziņojis, ka Soross atbalstītās nevalstiskās organizācijas darbojas kā spiegu tīkls, kas īsteno Sorosa politiku, tostarp veicina imigrāciju Eiropā un Ungārijā.

Kritika, ko Ungārijas valdībai velta Sorosa un citu uzturētās "viltus" pilsoniskās organizācijas, ir "nepieļaujama", janvārī pavēstīja Ungārijas valdošās partijas "Fidesz" vicepriekšsēdētājs Silārds Nēmets.

Ungārijas valdība aprīlī pieņēma grozījumus augstākās izglītības likumā, kas apdraud Sorosa dibināto Centrāleiropas Universitāti (CEU), kas kopš 1991. gada darbojas Budapeštā. Valdības lēmums izsauca plašus protestus Ungārijā.

Sorosa Atvērtās sabiedrības institūts atzinis, ka finansē aptuveni 60 Ungārijas NVO.

Eiropas Komisija (EK) un ANO nosodījušas Ungārijas jauno likumu par ārvalstu atbalstītām NVO, un arī starptautiskās tiesību aizstāvju organizācijas brīdinājušas, ka šis likums uzspiedīs kauna zīmi organizācijām, kas kritizē Orbāna politiku.

"Amnesty International" Eiropas direktors Džons Dalhuizens norādīja, ka jaunajam likumam nav nekāda sakara ar caurspīdīgumu un tā mērķis ir ierobežot sabiedrības kritisko balsi.

Organizācija nosodīja Ungārijas pieņemto likumu, salīdzinot to ar līdzīgu likumu, kas 2012.gadā tika pieņemts Krievijā un liek ārvalstu finansētām NVO reģistrēties kā "ārvalstu aģentiem".

Eiropas Padomes Venēcijas komisija atzina Ungārijas likumprojektu par pārmērīgu, neskatoties uz mērķiem, kas ir likumīgi. Komisija aicināja valdību konsultēties ar vietējām pilsoniskās sabiedrības grupām un pārmeta Ungārijas varasiestādēm "indīgu kampaņu" pret NVO.

Budapešta paziņoja, ka ir ņēmusi vērā Venēcijas komisijas bažas, izdarot labojumus likumprojektā pagājušajā nedēļā.

Tomēr nevalstiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Ungārijas Helsinku komiteja uzskata, ka pieņemtie labojumi ir tikai "kosmētiskas pārmaiņas".

"NVO joprojām var tikt slēgtas, ja nepakļausies jaunajiem noteikumiem. (..) Pirms balsojuma nenotika nekādas konsultācijas, kamēr galvenais nolūks uzspiest kauna zīmi ir palicis," norādīja Ungārijas Helsinku komitejas pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!