Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijā krasi pieaudzis vardarbīgu islāma ekstrēmistu skaits – vēl 2010. gadā tādu bija aptuveni 200, taču šobrīd viņu skaits mērāms jau tūkstošos, piektdien paziņojusi Zviedrijas drošības policija "Sapo", piebilstot, ka tikai nedaudzi no tiem atzīti par spējīgiem sarīkot teroraktus.

"Mēs teiktu, ka ekstrēmistu skaits šobrīd ir pieaudzis no simtiem līdz tūkstošiem," aģentūrai TT intervijā atklāja "Sapo" priekšnieks Anderss Tornbergs, kurš situāciju nosauca par "nopietnu".

"Tā ir jaunā normalitāte. (..) Ekstrēmistu loka paplašināšanās ir vēsturiska problēma," piebilda dienesta vadītājs.

Viņš gan uzsvēra, ka tikai dažiem no "tūkstošiem" ir gan nodoms, gan spēja sarīkot teroraktu.

2010. gadā publicētā "Sapo" ziņojumā teikts, ka Zviedrijā ir 200 vardarbīgi islāma ekstrēmisti.

Tornbergs ekstrēmistu skaita pieaugumu skaidroja galvenokārt ar teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") propagandu. Grupējums arī apvienojis dažādas islāma ekstrēmistu grupas.

Agrāk mums bija dažādas grupas. Bija radikalizēti cilvēki no Ziemeļāfrikas, Tuvajiem Austrumiem un Somālijas, bet tie visi bija nošķirti," skaidroja "Sapo" vadītājs.

Tornbergs arī atklāja, ka šobrīd viņa vadītais dienests ik mēnesi 6000 reižu tiek informēts par gadījumiem, kas saistīti ar terorismu un ekstrēmismu, lai arī vēl 2012. gadā šādu gadījumu skaits bija 2000.

"Sapo" iepriekš ir paziņojusi, ka tai zināmi 300 cilvēki, kas kopš 2012. gada no Zviedrijas devušies uz Irāku un Sīriju, lai pievienotos "Daesh".

Džihādisti un to atbalstītāji no Zviedrijas tiek saistīti ar vairākiem pēdējos gados notikušiem teroraktiem.

Uzbekistānas pilsonis Rahmats Akilovs 7. aprīlī ar kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī Stokholmā, noslepkavojot septiņus cilvēkus.

Tikmēr Zviedrijas pilsonim Osamam Krajemam izvirzītas apsūdzības teroristiski motivētās slepkavībās par pērn Briseles metro sarīkoto teroraktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!