Foto: Reuters/Scanpix

Britu drošības dienesta amatpersonas pieļauj, ka kiberuzbrukumos, kas skāra Lielbritānijas Nacionālo veselības dienestu (NVD) un citas organizācijas daudzviet pasaulē vainojami Ziemeļkorejas hakeri, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Iepriekš vēstīts, ka maija sākumā izspiedējvīruss skāra vairākas Londonas slimnīcas, kurām nācās daļēji apturēt pacientu uzņemšanu un apkalpošanu. Uzbrukumu ietvaros, lai atjaunotu failus, uzlauztajās sistēmās pieprasīta izpirkuma maksa.

Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NCSC) uzsāka starptautisku izmeklēšanu. NCSC uzskata, ka kiberuzbrukumus vadījis hakeru grupējums „Lazarus”, kas jau iepriekš saistīts ar līdzīgiem uzbrukumiem un zādzībām no bankām, informē BBC.

Tiek lēsts, ka izspiedējvīrusa galvenais mērķis nebija Lielbritānija vai NVD. Tāpat tiek pieļauts, ka tas tiek izmantots peļņas gūšanas nolūkos.

Saistību ar iepriekšējiem grupējuma „Lazarus” veidotajiem datorkodiem atklāja Adrians Nišs, kiberdraudu inteliģences komandas vadītājs Lielbritānijas uzņēmumā „BAE Systems Global Combat Systems Limited”. Nišs norāda: „Šķiet, nonākam atpakaļ pie tās pašas kodu bāzes un tiem pašiem autoriem. Kodu pārklāšanās ir ievērojama.”

Izspiedējvīruss izplatījies globāli. Tiesa gan, pētniekiem no Lielbritānijas tā izplatības ātrumu izdevies palēnināt. Iespējams, paši vainīgie nav gaidījuši tik strauju kiberuzbrukumu uzliesmojumu un piesaistītās uzmanības dēļ, naudas pārvietošana no kontiem, kas saitīti ar vīrusu, vainīgajiem bijusi pārāk riskanta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!