Foto: AP/Scanpix

Portāls "Delfi" piedāvāja tiešraidē sekot līdzi Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) rīkotajai publiskajai diskusijai angļu valodā "NATO – no Varšavas līdz Briselei. Alianses nākotne un NATO pastiprinātā klātbūtne Baltijā un Polijā". Diskusiju atklāja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kopš Padomju Savienības sabrukuma NATO ir paplašinājusies austrumu virzienā un kļuvusi par aktīvu dažādu uzdevumu organizāciju.

Alianse ir iesaistījusies kā dažādās misijās ārpus savām robežām, tā arī sadarbojusies ar virkni valstu, tostarp arī ar Krieviju. NATO un tās dalībvalstis nemitīgi saskaras ar jauniem izaicinājumiem, kas alianses darbības sfēras paplašinājušas līdz dalībai ārvalstu misijās un cīņai pret terorismu.

NATO Varšavas samitā 2016. gada jūlijā tika nolemts Baltijas valstīs un Polijā izvietot pastiprinātu klātbūtni, kas pirms Ukrainas krīzes šķita pavisam neiedomājami.

Līdz ar plašāku sabiedroto spēku klātbūtni reģionā aktualizējas arī virkne jautājumu, tostarp vai šo spēku apmērs ir pietiekams Krievijas atturēšanai un cik ilgstoša sabiedroto klātbūtne būs? Savukārt ASV prezidenta Donalda Trampa runa šī gada NATO Briseles samitā raisīja jautājumus par transatlantiskās saites noturību.

Diskusija par šiem un citiem jautājumiem norisinājās piektdien no plkst. 9 līdz 12.30 "Altum" konferenču zālē Doma laukumā 4. To organizēja LĀI sadarbībā ar NATO, Konrāda Adenauera fondu, kā arī Polijas un Kanādas vēstniecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!