Pirmdien Maskavā notikušo pretkorupcijas protestu izdzenāšanu un dalībnieku aizturēšanu komandējis no Ukrainas aizbēgušais bijušais Kijevas policijas specvienības "Berkut" komandiera vietnieks Sergejs Kusjuks, vēsta "Radio Svoboda".

Policijas specvienība "Berkut" izpelnījās nosodījumu par brutālo vēršanos pret demonstrantiem Kijevā 2013. un 2014. gadā. Tieši Kusjuks vadījis policijas spēkus, izgaiņājot studentu protestu Kijevas centrā naktī uz 2013. gada 30. novembri.

Pēc brutālās vēršanās pret studentiem tolaik ne tik lielie Maidana protesti piedzīvoja ļaužu pieplūdumu un ievērojami pieņēmās spēkā. Pats Kusjuks noliedza apsūdzības, ka būtu devis rīkojumu piekaut studentus.

Maskavas protestos Kusjuks nofilmēts komandējam likumsargus. Video dzirdams, kā kāds no policistiem viņu uzrunā par "pulkveža kungu" – tāda pati dienesta pakāpe Kusjukam bija Ukrainā.

Ran into Tovarishch Polkovnik yesterday) pic.twitter.com/jNR1EIwNus— Oksana Boyko (@OksanaBoyko_RT) June 13, 2017

Bijušo "Berkut" kaujinieku atrašanās Krievijā gan nav nekas neparasts. Maskava pēc Maidana protestiem paziņoja, ka dos patvērumu un pilsonību "Berkut" darbiniekiem, kas nolems bēgt uz Krieviju. 2014. gada maijā svinīgi tika pasniegtas pases un dienesta apliecības darbam Krievijas policijā 10 bijušajiem Ukrainas "Berkut" vīriem. Šajā sarakstā Kusjuka vārda gan nav bijis.

Video: 2013. gada novembra protestu izdzenāšana Kijevā

Studentu piketa brutālā izgaiņāšana 2013. gada novembrī ir tikai spilgtākā epizode ar Kusjuka piedalīšanos, skaidro "Radio Svoboda". Viņu tur aizdomās arī par provokāciju organizēšanu Maidanā nākamajā dienā.

Savukārt nedaudz agrāk, 2013. gada oktobrī, policija apsūdzēja demonstrantus dūmu sveces mešanā pie Kijevas apgabala administrācijas. Kāds videoieraksts gan liecināja, ka pirmo dūmekli protestētāju pūlī iemeta pats Kusjuks.

Plaši zināms Kusjuks kļuva jau gadu pirms Maidana. 2012. gada novembrī civilā ģērbti huligāni uzbruka un piekāva protestētājus, kuri premjeram Nikolajam Azarovam gribēja pieprasīt pieslēgt mājām apkuri un ūdensapgādi, kas tika atslēgta pēc tam, kad apsaimniekojošās kompānijas izlaupīja komunālo naudu.

Aktīvisti norādīja, ka huligānus komandējis Iekšlietu ministrijas darbinieks civilā apģērbā. Pievienojot fotogrāfijas ar vīrieti civilajā apģērbā un citā pasākumā nofotografētu viņu formastērpā, pēc oficiāla iesnieguma Iekšlietu ministrijā aktīvisti saņēma atbildi, ka tas ir "Berkut" pulkvedis Kusjuks.

Pēc Maidana, kad Kusjuka uzvārds jau bija kļuvis par policijas vardarbības simbolu, viņš kopā ar vairākiem desmitiem berkutiešu devies uz Krimu. 2014. gada maijā toreizējais Augstākās radas deputāts Genādijs Moskaļs apgalvoja, ka tieši Kusjuks izvedis no Kijevas šaujamieročus, ar kuriem Maidana protestos nogalināti desmitiem cilvēku.

Pēc tam par Kusjuku nekas publiski nebija zināms līdz pirmdienai, kad Maskavas protestos viņu ar rāciju rokās nofotografēja TV kanāla "Dožģ" žurnāliste. Uzšuve uz formastērpa liecina par viņa piederību vienai no jaunās Nacionālās gvardes vienībām.

Sociālo tīklu lietotāji spekulē, ka Kusjuks nav vienīgais bijušais berkutietis, kurš redzēts demonstrantu aizturēšanas laikā Maskavā.

Lieta par protestētāju nogalināšanu Kijevas Maidana laikā joprojām tiek izmeklēta. Pērn novembrī attālināti tika nopratināts Ukrainas bijušais prezidents Viktors Janukovičs, kurš noliedz, ka būtu devis pavēli atklāt uguni pa demonstrantiem.

2014. gada oktobrī no Ukrainas aizbēga viens no Maidana slaktiņā galvenajiem apsūdzētajiem – tā sauktās "Berkut" "melnās rotas" komandieris Dmitrijs Sadovņiks. Ukrainas Ģenerālprokuratūrā uzskata, ka viņš varētu atrasties okupētajā Krimā.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem pirmdien Krievijā notikušo pretkorupcijas mītiņu laikā aizturēti vairāk nekā 1600 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!