Foto: AP/Scanpix

Ungārijas parlaments otrdien apstiprinājis likumu, kas nosaka stingrus ierobežojumus no ārvalstīm finansētām nevalstiskajām organizācijām (NVO), vēsta raidsabiedrība BBC.

Par likumu nobalsoja 130 deputāti no 199 parlamenta vietām. 44 bija pret. Normatīvajā aktā saskatāmas līdzības ar 2012. gadā Krievijā pieņemtu likumu, kas no ārzemēm finansētām NVO liek reģistrēties kā "ārvalstu aģentiem".

Ungārijas likums paredz stingrākus noteikumus par informācijas sniegšanu un paredz NVO slēgšanu, ja tās neatbilst noteikumiem. NVO, kuras saņem par 24 000 eiro lielāku finansējumu, ir jāreģistrējas kā "ārvalstu finansētai organizācijai".

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans ārvalstu NVO, galvenokārt ar to domājot miljardiera Džordža Sorosa atbalstītas organizācijas, ir apsūdzējis par jaukšanos Ungārijas iekšējās lietās.

Orbana labējā valdība skaidro, ka likums palīdzēs nodrošināt caurspīdīgumu, cīnīties pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Taču kritiķi likumā saskata vēršanos pret Ungārijā dzimušo Sorosu un viņa finansēto prestižo Centrāleiropas Universitāti. Soross gadu desmitiem ir veltījis miljardiem dolāru liberālo vērtību un atvērtas sabiedrības stiprināšanai.

Orbana kungs Sorosu uzskata par savu ideoloģisko ienaidnieku un ir pieteicis karu liberālismam. Aprīlī parlaments apstiprināja likumu, kas var nozīmēt Centrāleiropas Universitātes slēgšanu.

Galvenās NVO, kas cietīs no jaunā likuma, ir "Transparency International", Ungārijas Helsinku komiteja un Pilsoņu brīvību savienība ("Civil Liberties Union").

Šis Ungārijas valdības solis ir jaunākā vēršanās pret pilsoniskajām grupām, kas kritizē Ungārijas vadību. Iepriekš valdības sabiedrotie jau ir pārņēmuši kritiskākos medijus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!