Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pēc ceturtdien notikušajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kurās viņas vadītie konservatīvie zaudēja absolūto vairākumu, ķērusies pie jaunas valdības veidošanas ar Ziemeļīrijas unionistu atbalstu.

Lai nodrošinātu absolūto vairākumu, torijiem bija nepieciešamas vismaz 326 deputātu vietas, taču viņiem, zaudējot 13 no līdzšinējiem mandātiem, izdevās iegūt tikai 318 vietas, un vairākuma nodrošināšanai Meja jau uzsākusi sarunas par sadarbību ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP), kuru Vestminsterā pārstāvēs desmit deputāti.

Tikmēr vairāki līdzšinējās valdības ministri jau apstiprinājuši, ka saglabās savus amatus arī jaunajā valdībā, tostarp finanšu ministrs Filips Hamonds, ārlietu ministrs Boriss Džonsons un iekšlietu ministre Embera Rada.

Savā krēslā paliks arī "Breksita" ministrs Deivids Deiviss un aizsardzības ministrs Maikls Felons.

Tomēr astoņi ministri vēlēšanās zaudējuši savas deputātu vietas, un viņus nāksies nomainīt.

Par savu nolūku sadarboties ar DUP Meja paziņoja piektdien jau dažas stundas pēc tam, kad kļuva zināmi vēlēšanu rezultāti.

Pēc audiences pie Karalienes Elizabetes II Meja pie savas Dauningstrītas rezidences žurnālistiem norādīja, ka starp abām partijām pastāv "stipras attiecības" un ka viņa veidos valdību, kas spēs "nodrošināt pārliecību un vadīt Lielbritāniju uz priekšu šajā valstij kritiskajā laikā".

Tikmēr DUP līdere Arlīna Fostere apstiprināja, ka runājusi ar Meju un ka sarunas tiks turpinātas, lai noskaidrotu, kā nodrošināt valstij "stabilitāti šajā lielo izaicinājumu laikā".

Mejai vienošanos ar DUP nepieciešams panākt nākamās nedēļas laikā, pirms karalienes runas parlamentā, kurā jāizklāsta nākamās valdības programma.

Elizabete parlamentu uzrunās aiznākamajā pirmdienā, 19.jūnijā, tajā pašā dienā, kad paredzēts sākt Lielbritānijas sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!