Foto: Reuters/Scanpix

Ēģipte aicina ANO Drošības padomi izmeklēt ziņas, ka Katara, pārkāpjot ANO sankcijas, "samaksājusi līdz vienam miljardam ASV dolāru teroristu grupējumam, kas darbojas Irākā", lai tas atbrīvotu 26 ķīlniekus, tai skaitā Kataras monarha ģiemenes locekļus.

Ēģiptes vēstnieka ANO vietnieks Ihabs Mustafa ceturtdien Drošības padomes sanāksmē paziņoja, ka visām 193 ANO dalībvalstīm ir pienākums saskaņā ar sankciju rezolūcijām "novērst to, ka teroristi tieši vai netieši gūtu labumu no izpirkuma maksājumiem vai politiskas piekāpšanās".

Kataras pilsoņi 2015. gada 16. decembrī tika nolaupīti Irākas dienvidos no mednieku ar piekūniem tuksneša nometnes.

Vairāki cilvēki, kas bija informēti par sarunām, kuras noveda līdz šo ķīlnieku atbrīvošanai, 22. aprīlī pavēstīja ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP), ka šīs sarunas bija varbūt vissarežģītākais un delikātākais ķīlnieku atbrīvošanas darījums šajā reģionā.

Nedēļu pirms ķīlnieku atbrīvošanas AP ziņoja, ka Kataras valdošās ģimenes loceklis samaksājis divus miljonus dolāru, lai nodrošinātu ķīlnieku atbrīvošanu.

Mustafa sacīja, ka gadījumā, ja Katara samaksājusi izpirkumu grupējumam, kas saistīts ar "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem, tas būtu "skaidrs atbalsts terorismam" un "noteikti negatīvi ietekmētu pretterorisma centienus".

Kā vēstīts, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte, Jemena un Saūda Arābija pirmdien paziņoja, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Gaidāms, ka arī šo valstu kuģi un lidmašīnas nedosies uz Kataru.

Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā "Musulmaņu brālība", "Al Qaeda" un "Islāma valsts", kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos. Bahreina vaino Kataru, ka tā "atbalsta bruņotas teroristu aktivitātes un līdzekļu piešķiršanu ar Irānu saistītiem grupējumiem, lai veiktu sabotāžu un izplatītu haosu Bahreinā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!