Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas militārā potenciāla stiprināšana Kaļiņingradas apgabalā kavē Eiropas Savienības (ES) un Krievijas sadarbību, trešdien uzsvēris ES vēstnieks Krievijā Vīgauds Ušacks, piedaloties reģionu partnerības forumā Kaļiņingradā.

"Kaļiņingradas apgabals ir privileģēts ES un Krievijas sadarbības reģions. Mums ir daudz kopīgu interešu, ko iespējams īstenot uz abpusējas cieņas un sadarbības pamatiem, bet vienīgi atsakoties no militārā potenciāla un militārās klātbūtnes stiprināšanas," viņš uzsvēris.

Pēc Ušacka teiktā, neraugoties uz politisko spriedzi un viedokļu atšķirībām, ES un Krievijas sadarbība attīstās tādās jomās kā reģionu kontakti, izglītība un zinātne un pilsoniskās iniciatīvas.

Kā savos pārskatos norāda Lietuvas izlūkdienesti, Kaļiņingradas apgabals ir viens no visvairāk militarizētajiem Krievijas reģioniem un Maskava turpina tur izvietotā karaspēka grupējuma nostiprināšanu.

Pērn Krievijas Baltijas flote saņēma divus nelielus karakuģus, kas bruņoti ar raķešu kompleksiem "Kalibr". Šīs raķetes var tikt aprīkotas ar kodolgalviņām, un to darbības rādiuss ir vismaz 2000 kilometri. Pastiprināta arī krasta aizsardzības sistēma, saņemti krasta pretkuģu raķešu kompleksi "Bastion" un "Bal", kas Krievijai dod iespēju iznīcināt mērķus gandrīz visā Baltijas jūras akvatorijā.

Pēc Lietuvas izlūkdienestu ziņām, pērn šai reģionā sākta arī kaujas lidmašīnu parka atjaunināšana - turp nogādāts pirmais daudzfunkcionālais iznīcinātājs "Su-30SM", un pārapbruņošanās ar šā tipa lidmašīnām turpināsies. Kaļiņingradas apgabalā dislocētās sauszemes spēku daļas apvienotas 11. armijas korpusā, kas ļaus efektīvāk izmantot šai anklāvā izvietotos spēkus. Vienlaikus mainīta arī karaspēka daļu dislokācijas sistēma, daļu no 79.motorizēto strēlnieku brigādes vienībām pārceļot no Gusevas uz Sovetsku pie Lietuvas robežas.

Galvenās tuvākajā laikā paredzētās kvalitatīvās pārmaiņas ir armijas korpusa sastāvā esošās raķešu brigādes pārapbruņošana ar raķešu kompleksiem "Iskander" (titulbildē). Pērn šīs raķetes uz Kaļiņingradas apgabalu tika nogādātas saistībā ar mācībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!