Pēc kurdu televīzijas "Kurdistan24" tiešraidē pārraidītajiem kadriem, kuros redzama baltā fosfora izmantošana pret "Daesh" pozīcijām Irākas lielākajā sunnītu pilsētā Mosulā, Irākas aizsardzības ministrijas pārstāvis paziņojis, ka apsūdzības ārkārtīgi degošās vielas izmantošanā tikšot izmeklētas.

"Mēs nevaram to ne noliegt, ne apstiprināt. Mēs izmeklējam šīs ziņas un nāksim klajā ar paziņojumu," viņš norādījis medijam "Al Jazeera".

Īsi pēc incidenta, Irākas Bruņoto spēku pārstāvji publicēja paziņojumu, kurā brīdināja iesūdzēt tiesā visus, kuri publicēs notikušā fotogrāfijas vai video.

"Kadri parādīja artilērijas lādiņu sprāgšanu, kuros atrodas baltais fosfors," "Al Jazeera" savu sašutumu paudis cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" pārstāvis. Dažādas cilvēktiesību organizācijas jau pērn oktobrī pauda bažas par baltā fosfora izmantošanu pilsētas apkārtnē, kas var apdraudēt civiliedzīvotājus.

Irākas spēki Mosulas austrumu ieņemšanu pabeidza jau janvārī, bet kopš tā laika cīnās par kontroli nelielā teroristu organizācijas kontrolē esošā pilsētas daļā. Islāmisti kontrolē cieši apbūvēto vecpilsētu un nelielu rajonu uz ziemeļiem no tās. Tiek lēsts, ka šajā apgabalā ieslodzīti aptuveni 200 000 cilvēku.

Trauksmi par baltā fosfora izmantošanu cilvēktiesību organizācijas cēla arī pirms gada, kad to uzbrukumos pret daļēji ielenktajiem Alepo austrumu rajoniem izmantoja Sīrijas spēki un tos atbalstošie Krievijas Gaisa spēki, norādīja "Independent".

#BREAKING #Russia terrorists dropping Phosphorus over #Haryatan moments ago#Aleppo cs #Syria JUN 7#Ramadan pic.twitter.com/AHkjs0ko7a— AEJ خليل ้้้้้็็็็Ⓜ (@AEJKhalil) June 7, 2016

Incendiary ZAB cluster bombs being dropped on Aleppo tonight pic.twitter.com/NzSL2Uu5Mo— BM-21 GRAD (@bm21_grad) June 8, 2016

Nenodzēšamās ķīmiskās vielas izmantošana karadarbībā aizliegta ar ANO konvenciju, taču vairākas valstis, tai nav pievienojušās. Baltais fosfors pēdējo gadu laikā izmantots Gazas joslā, Jemenā, pērnā gada Armēnijas-Azerbaidžānas konfliktā, Sīrijā un tagad arī Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!