ASV Jūras spēku jaunākās "Ford" klases pirmais īpaši lielais bāzeskuģis "USS Gerald R. Ford" (CVN-78) pēc tā sistēmu pēdējām pārbaudēm nodots bruņoto spēku rīcībā, ziņo "Navy.mil".

Kodolenerģijas darbinātais bāzeskuģis tapa kuģubūvētavā "Huntington Ingalls Industries". Tas ir pirmais un vadošais savas klases kuģis, un pirmais Jūras spēku jaunais aviācijas bāzeskuģis kopš 2009. gadā tie saņēma "Nimitz" klases bāzeskuģi "George H.W. Bush".

Kuģa turbīnu ģeneratoru problēmu dēļ tā pabeigšana iekavējās. Sākotnēji flotes jauno flagmani bija plānots nodot Jūras spēkiem jau 2016. gadā.

Video no lidmašīnas palaišanas sistēmu testiem:

Milzīgā karakuģa būvniecība tika sākta 2005. gadā, ūdenī tas nolaists 2009. gadā, bet svinīgi nokristīts 2013. gadā. Sākotnēji bija paredzēts, ka tas tiks nodots Jūras spēkiem 2016. gada martā, bet tā kā tas noticis šogad, tad kaujas uzdevumus tas sāks veikt 2020. gadā.

Jaunā "Ford" klase paredz aizvietot līdzšinējo bāzeskuģu "Nimitz" klasi, kuras pirmie kuģi operācijās dodas no 1975 gada. Patlaban kopumā ieplānots uzbūvēt desmit "Ford" klases kuģus. Līdzās "USS Gerald R. Ford" kopš 2015. gada tiek būvēts arī "USS John F. Kennedy", bet nākamgad paredzēts uzsākt trešā šī klases bāzeskuģa - "USS Enterprise" - būvi.

Lai gan jauno kuģu korpuss ir līdzīgs tam, kāds tas ir "Nimitz" klases bāzeskuģiem, tiem ir būtiski modernizētas tehnoloģijas, kuru mērķis ir palielināt efektivitāti, samazināt apkalpes lielumu un izmaksas.

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir desmit īpaši lielie bāzeskuģi (supercarriers), kuru svars pārsniedz 64 000 tonnu. Tie visi pieder ASV. Vēl četri ir tapšanas stadijā – divi ASV (abi jau minētie "USS Gerald R. Ford" un "USS John F. Kennedy") un divi Lielbritānijas jūras spēkiem.

Izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. Divi lidmašīnu bāzeskuģi ir Itālijas, bet pa vienam Brazīlijas, Ķīnas, Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!