Francijas jaunais prezidents Emanuels Makrons pirmdien kopīgas preses konferences laikā ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu Kremļa finansētās mediju organizācijas nodēvēja par "ietekmes un propagandas orgāniem".

39 gadus vecais Makrons, kurš 7. maijā pārliecinoši uzvarēja Francijas prezidenta vēlēšanās, pirmdien Versaļas pilī tikās ar Vladimiru Putinu.

Jau pirms tikšanās Makrons norādīja, ka ir daudz starptautisku jautājumu, kurus nevar atrisināt bez smaga dialoga ar Maskavu un solīja "būt prasīgs" pret Putinu.

Pēc trīs stundas ilgušajām sarunām, kuras Makrons raksturoja kā "vaļsirdīgas", abi līderi uzsvēra, ka ir vienisprātis par to, ka ir jārisina tādi sarežģīti jautājumi kā konflikti Sīrijā un Ukrainā.

Taču sekojošajās kopīgajā preses konferencē Makrons veltīja kritiku Kremļa finansētajiem medijiem "Sputnik" un RT. Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Makrona komanda apsūdzēja Krieviju hakeru uzbrukumos un dezinformācijas izplatīšanā par labu Makrona konkurentei Marinai Lepēnai. Makrona komanda arī liedza akreditācijas savos štābos "Sputnik" un RT žurnālistiem.

Atbildot uz žurnālistes jautājumu par "Sputnik" un RT žurnālistu neakreditēšanu, preses konferencē Putina klātbūtnē Makrons atkārtoti apsūdzēja Krievijas medijus par jaukšanos Francijas vēlēšanu procesā.

"Kampaņas laikā "Sputnik" un RT bija ietekmes aģenti, kas vairākos gadījumos izplatīja viltus ziņas personīgi par mani un manu kampaņu," atbildēja Makrons. "Viņi uzvedās kā ietekmes, propagandas un melu propagandas orgāni," stāvot blakus Putinam, uzsvēra Makrons.

Putins uz Makrona teikto nekā nereaģēja, bet, atbildot uz žurnālista jautājumu, noliedza Krievijas saistību ar Makrona kampaņai notikušajiem kiberuzbrukumiem, atzīmējot, ka šīs apsūdzības nav balstītas faktos.

Vēlāk pirmdien Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlis kategoriski nepiekrīt šādiem Makrona apgalvojumiem par "Sputnik" un RT.

Līderu tikšanās laikā Makrons arī iestājies par geju tiesībām Krievijā, atsaucoties uz medijos izskanējušajām ziņām par homoseksuālu vīriešu vajāšanu Čečenijā. "Es ļoti skaidri prezidentam Putinam pateicu, ko Francija sagaida šajā jautājumā, un mēs vienojāmies, ka regulāri kopīgi sekosim situācijai," prese konferencē atklāja Makrons.

Sīrijas jautājumā Makrons norādīja, ka Francija necietīs ķīmisko ieroču pielietošanu un ka jebkuram tādam uzbrukumam būs atbildes reakcija.

Francijas jaunais prezidents Makrons pagājušajā nedēļā jau nonāca mediju uzmanības lokā ar stingras nostājas izrādīšanu. Briselē NATO samita laikā viņš vispirms sasveicinājās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, nevis ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš jau sveicienam cēla rokas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!