Foto: Reuters/Scanpix
Korejas Tautas Demokrātiskā Republika pirmdien palaidusi tuva darbības rādiusa ballistisko raķeti, veicot trešo veiksmīgo izmēģinājumu trīs nedēļu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dienvidkorejas un Japānas amatpersonas paziņojušas, ka tā bija "Scud" tipa raķete, kas nolidojusi 450 kilometrus un iekritusi Japānas ekskluzīvās ekonomiskās zonas ūdeņos starp Sado un Oki salām.

Raķete sasniegusi 120 kilometru augstumu, paziņoja Dienvidkorejas militārie eksperti, kuri turpina noskaidrot, vai vienlaicīgi nav palaista vēl kāda raķete.

Izolētajai valstij ir lieli PSRS izstrādāto "Scud" (jeb R sērijas) raķešu krājumi. Uzlabotas "Scud" raķešu versijas var sasniegt līdz 1000 kilometru tālus mērķus.

Ziemeļkoreja vairākkārt ir pārkāpusi ANO noteikto liegumu veikt jebkādas raķešu vai kodolieroču aktivitātes. Jaunākais raķešu izmēģinājums notiek dažas dienas pēc tam, kad Ziemeļkoreja paziņoja par jaunas pretgaisa aizsardzības sistēmas izmēģināšanu.

Foto: AFP/Scanpix

Iepriekšējos divos izmēģinājumos palaistas vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes. Ziemeļkoreja apgalvo, ka šie izmēģinājumi bija veiksmīgi.

Vienu no šīm, kā apgalvo Phenjana, ir jauna tipa raķete, kas spēj nest kodolgalviņu un ir līdz šim tālākā valsts izstrādātā raķete.

Pēdējos mēnešos Ziemeļkoreja pastiprinājusi raķešu izmēģinājumu tempus. Eksperti ir nobažījušies, ka valsts stabili tuvojas tam, lai radītu starpkontinentālo raķeti, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Ziemeļkoreja, kas ASV uzskata par savu galveno ienaidnieku, uzstāj, ka raķetes un kodolieroči tai ir nepieciešami, lai atturētu ASV agresiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!