Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns pavēlējis sākt jaunu pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmas ražošanu un izvietošanu visā valstī, atsaucoties uz vietējās ziņu aģentūras KCNA vēstīto, raksta aģentūra "Reuters".

Tiek ziņots, ka Čenuns uzraudzījis ieroča izmēģinājumus un pēc tam pavēlējis jauno modeli ieviest ražošanā. Tiesa gan nav precīzi zināms, kāda tipa ierocis tas ir, kā arī netiek norādīts, kad veikts tā izmēģinājums. Zināms vien, ka izmēģinājumus organizējusi Ziemeļkorejas Nacionālā aizsardzības zinātnes akadēmijas (ANDS), kas, kā tiek uzskatīts, izstrādā raķetes un kodolieročus.

"Šo ieroču sistēmu, kuras veiktspēja ir rūpīgi pārbaudīta, vajadzētu ieviest masu ražošanā un izvietot visā valstī [..] lai pilnībā iznīcinātu ienaidnieka mežonīgo sapni valdīt gaisā," rakstījusi izolētās valsts ziņu aģentūra.

Pēdējo mēnešu laikā Ziemeļkoreja par spīti starptautiskās sabiedrības nosodījumam veikusi vairākus ballistisko raķešu izmēģinājumus, pēdējais no kuriem veikts pirms nedēļas. Ziemeļkoreja noraidījusi ANO pārmetumus un nosodījusi organizācijas ieviestās sankcijas, apgalvojot, ka tai ir tiesība uz pašaizsardzību un raķešu programma ir svarīga, lai spētu pretoties ASV agresijai. ASV gan uzsvērusi, ka tai nav nodoma uzbrukt Ziemeļkorejai.

Izmēģinājumus blakus Čenunam vērojuši arī viņa padomnieki, tostarp trīs vīrieši, kuri tiek uzskatīti par raķešu programmas galvenajiem uzraugiem – bijušais gaisa spēku ģenerālis Ri Pjong Čols, raķešu zinātnieks Kims Džong Siks un Džangs Čang Ha, kurš vada ANDS.'

Jau ziņots, ka pastāv bažas, ka Ziemeļkoreja varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu un ballistiskās raķetes tās nešanai, kas ievērojami palielinātu attālumu, kādā Korejas pussalas valsts var radīt draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!