Foto: AFP/Scanpix

Turcijas lielākās pilsētas Stambulas varasiestādes nojaukušas elitāro klubu "Reina", kurā Jaunā gada sagaidīšanas svinību laikā uzbeku izcelsmes terorists nogalināja 39 cilvēkus un daudzus desmitus ievainoja.

Bosfora šauruma krastā pie 15. jūnija upuru tilta, kurš nodēvēts par godu pērnā apvērsuma mēģinājumā bojāgājušajiem, esošā kluba nojaukšana uzsākta šīs nedēļas sākumā. Amatpersonas izplatījušas oficiālu paziņojumu, skaidrojot, ka kluba vadība pārkāpusi likumus.

Jaungada naktī terorists ar taksometru ieradās pie kluba, kurā tobrīd atradās aptuveni 600 cilvēki, un no tā bagāžas nodalījuma izņēma ieroci. Viņš tūlītēji nogalināja policistu un vēl kādu cilvēku pie kluba durvīm un devās iekšā, šaujot pa visiem apkārt stāvošajiem.

Kopumā viņš klubā pūlī raidījis 180 lodes, nogalinot 39 cilvēkus un 69 ievainojot. Uzbrukums ildzis aptuveni septiņas minūtes. Pēc tam, izmantojot vispārējo paniku, viņš nometa mēteli, un no notikuma vietas aizbēga.

Tikai 11 nogalinātie bijuši Turcijas pilsoņi, no slepkavas lodēm miruši arī septiņi Saūda Arābijas pilsoņi, trīs Irākas, trīs Libānas, pa diviem Tunisijas, Indijas, Marokas un Jordānas, kā arī pa vienam Kuveitas, Kanādas, Izraēlas, Sīrijas un Krievijas pilsonim.

Atbildību par notikušo uzņēmies "Daesh". Teroristu grupējums, pret kuru Turcijas armija ar atsevišķu Sīrijas opozīcijas kustību kaujinieku palīdzību karo Sīrijas ziemeļos, jau iepriekš tika minēts kā visticamākais uzbrukuma rīkotājs vai iedvesmotājs.

Kluba īpašnieks medijiem norādījis, ka viņš jau iepriekš saņēmis brīdinājumus par iespējamu uzbrukumu no amerikāņu specdienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!