Foto: AP/Scanpix

Ķīmisko ieroču eksperti atraduši zarīna vai tam līdzīgas vielas pēdas paraugos, kas paņemti 4. aprīlī notikušā ķīmiskā uzbrukuma vietā opozīcijas kaujinieku kontrolētajā Sīrijas pilsētiņā Hān Šeihūnā, vēsta "The Washington Post".

To ANO drošības padomei otrdien paziņoja ANO atbruņošanās programmu vadītājs Izumi Nakamicu. Tagad eksperti vēlas klātienē apmeklēt uzbrukuma vietu.

4. aprīļa uzbrukumā, kurā gāja bojā vairāk nekā 90 cilvēki, Rietumi un nemiernieki vaino Sīrijas valdības spēkus. Damaska un tās sabiedrotā Maskava režīma vainu notikušajā noliedz. Pēc šī uzbrukuma ASV ar "Tomahawk" raķetēm apšaudīja Sīrijas spēku aviobāzi, no kurienes ticis veikts uzbrukums Hān Šeihūnai.

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) eksperti iesnieguši ziņojumu arī par iespējamu ķīmisko ieroču pielietošanu Alepo apkārtnē 2016. gada 16. septembrī, informēja Nakamicu.

OPWC eksperti izmeklē iespējamos ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumus Sīrijā, bet organizācijai nav mandāta noteikt par tiem atbildīgo. Šis uzdevums ir dots kopīgajam ANO un OPCW izmeklējošajam orgānam JIM.

Pērn JIM secināja, ka Sīrijas valdība trīs uzbrukumos izmantojusi hlora gāzi, bet grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ekstrēmisti vienā gadījumā pielietojuši sinepju gāzi.

Pēdējie divi OPWC ziņojumi par uzbrukumu Hān Šeihūnā un pie Alepo ir nodoti JIM, kur izvērtēs faktus un informēs ANO Drošības padomi, norādīja Nakamicu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!