Foto: AFP/Scanpix

Taivānas augstāka tiesu instance trešdien lēmusi par labu viendzimuma laulību atļaušanai, paverot ceļu šai Āzijas valstij kļūt par pirmo vietu reģionā, kur tas ir legāli, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa lēmusi, ka līdzšinējais viendzimuma laulību aizliegums ir nekonstitucionāls. Pašreizējie likumi nosaka, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti. Parlamentam tagad ir jāmaina esošie likumi, vai jāpieņem jauni, atļaujot viendzimuma savienības.

Taivānas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopiena cer, ka tiks grozīti esošie likumi, dodot viendzimuma pāriem tādas pašas tiesības kā pretēja dzimuma ģimenēm, tostarp tiesības uz bērnu adopciju, audzināšanu, mantojuma saņemšanu un lēmumu pieņemšanu par dzīvesbiedru medicīniskās ārkārtas situācijās.

Taču kopiena ir nobažījusies, ka parlaments varētu izvēlēties veidot jaunu likumu, kas atzīs viendzimuma laulības, taču nedos visas tās pašas tiesības, kādas ir tradicionālajiem pāriem.

Viendzimuma laulību oponenti, tostarp reliģiskās organizācijas, sola lobēt, lai parlaments nekādus likumus nepieņem. Viņi uzstāj, ka tik būtisks jautājums, kas ietekmē visu sabiedrību, būtu jādod izlemt visai tautai referendumā.

Impulsu diskusijai par laulību vienlīdzību ir devusi prezidentes Cai Inveņas stāšanās amatā pagājušajā gadā. Viņa ir atklāta viendzimuma laulību atbalstītāja.

Tomēr šādām idejām ir arī pretreakcija, pēdējos mēnešos Taivānā ir notikuši masveida konservatīvi domājošo protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!