Foto: Publicitātes foto

Par septiņu vienas ģimenes locekļu slepkavību Armēnijā notiesātajam Krievijas karavīram Valērijam Permjakovam mūža ieslodzījumu ļauts izciest Krievijā, atsaucoties uz Armēnijas Tieslietu ministrijas paziņojumu, vēsta "Eurasia Net".

Permjakovs tika atzīts par vainīgu septiņu cilvēku slepkavībā. Viņš to paveica, kad 2015. gada janvārī bija atstājis Krievijas 102. militāro bāzi pie Armēnijas otrās lielākās pilsētas Gjumri .

Gan Gjumri, gan valsts galvaspilsētā Erevānā pēc notikušā sākās plaši protesti pret Krievijas militāro klātbūtni valstī, kā arī pasliktinājās Krievijas un Armēnijas savstarpējās attiecības. Tomēr aptaujas liecina, ka armēņu vairākums joprojām atbalsta Krievijas Bruņoto spēku klātbūtni kā būtisku aizsardzības spēku pret naidīgajām kaimiņvalstīm Turciju un Azerbaidžānu.

Sākotnēji Krievija vēlējās Permjakovu tiesāt militārajā bāzē, bet protestu dēļ Maskava piekāpās un ļāva savu karavīru tiesāt Armēnijas tiesā. Lēmums slepkavam ļaut izciest sodu Krievijā sociālajos tīklos sacēlis neapmierinātību par Krievijas ietekmi Armēnijas iekšpolitikā, tomēr tā kā Krievija apņēmusies garantēt pilnu soda izciešanu, plašāki protesti nav notikuši.

Foto: AFP/Scanpix

Neapmierinātību par to izteikuši nogalinātās ģimenes radinieki. "Tagad mēs nezinām, kas ar viņu notiks turpmāk. Varbūt vienu dienu viņi viņam ļaus vienkārši iet vai paziņos, ka viņš ir pazudis," medijam "Current Time" norādījusi radiniece Lusīne Avetisjana.

Radinieki iepriekš tiesā mēģināja arī panākt, lai lieta tiek pārskatīta, jo uzskatīja, ka šādu slepkavību karavīrs nevarēja paveikt vienatnē, bet viņu prasības netika ņemtas vērā.

Sabiedrības neuzticībai, ka armēņu slepkavas citās valstīs saņems pelnīto sodu, ir vēsturisks pamats. Ungārija 2011. gadā izdeva Azerbaidžānai tās karavīru, kurš 2004. gadā NATO kopējo mācību ietvaros bija nogalinājis armēņu karavīru. Azerbaidžāna viņam piedeva nodarījumus un sarīkoja vērienīgu sagaidīšanu, saniknojot Armēniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!