Foto: Reuters/Scanpix

Bahreinas policija otrdien atklāja uguni uz šiītu demonstrantiem, nogalinot piecus no viņiem, paziņoja Iekšlietu ministrija.

Demonstrāciju rīkoja šiītu garīdznieka Īsas Kāsima atbalstītāji šiītu ciemā Dirazā pie valsts galvaspilsētas Manāmas.

"Ir reģistrēti pieci nāves gadījumi starp cilvēkiem ārpus likuma" Dirazā, kur policija atklāja uguni, lai izklīdinātu sēdstreiku pie Kāsima mājas, teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā tviterī.

Aculiecinieki pirms tam bija stāstījuši, ka vairāki civiliedzīvotāji tika ievainoti, kad policija šāva uz demonstrantiem, kuri apmētāja policistus ar akmeņiem un Molotova kokteiļiem.

"Tika aizturēti pavisam 286 cilvēki, ieskaitot no Džau cietuma izbēgušos," paziņoja Iekšlietu ministrija.

"Tika aizturēti arī vairāki teroristi un notiesāti noziedznieki, no kuriem liels skaits slēpās Īsas Kāsima rezidencē," piebilda Iekšlietu ministrija.

Kāsims tiek uzskatīts par Bahreinas šiītu kopienas garīgo līderi. Bahreina ir sunnītu monarhija, bet valsts iedzīvotāju vairākums ir šiīti.

ASV Valsts departamenta amatpersona paziņoja, ka Vašingtona ir "nobažījusies" par ziņām, ka ir nogalināti demonstranti, un ļoti uzmanīgi seko notikumiem Bahreinā.

"Mēs aicinām visas puses uz savaldību, atbildot uz šodienas notikumu attīstību, un aicinām visas puses veicināt klimatu, kas stimulētu dialogu un izlīgumu," sacīja šī amatpersona.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs paziņoja, ka šis Bahreinas drošības spēku uzbrukums protestētājiem ar cilvēku upuriem ir "pirmais konkrētais rezultāts" tam, ka ASV prezidents Donalds Tramps "izdabājis despotiem" Saūda Arābijas apmeklējuma laikā.

Tramps atkāpās no agrākās ASV politikas, nedēļas nogalē Saūda Arābijā tiekoties ar Bahreinas karali Hamadu.

Tramps svētdien pateica Bahreinas karalim, ka viņam ir "liels gods būt kopā ar jums" un ka "ir bijis neliels saspīlējums, bet nebūs saspīlējuma [attiecībās] ar šo [ASV] administrāciju".

Lielbritānijā bāzētais Bahreinas Institūts par tiesībām un demokrātiju (BIRD) paziņoja, ka Tramps "praktiski devis karalim Hamadam rīcības brīvību turpināt represijas pret savu tautu".

BIRD paziņoja, ka ASV "rokas ir asinīs" par ieroču piegādāšanu Bahreinai, neraugoties uz "pastiprinātu represīvu kampaņu pret pilsonisko sabiedrību Bahreinā".

Bahreinā ir notikuši nemieri kopš 2011.gada, kad tās valdība ar Saūda Arābijas militāro spēku atbalstu apspieda šiītu protestus, kuru dalībnieki pieprasīja konstitucionālu monarhiju un vēlētu premjerministru.

Kāsimam svētdien tika piespriests viena gada cietumsods nosacīti par nelikumīgu līdzekļu vākšanu un naudas atmazgāšanu. Varas iestādes viņu ir apsūdzējušas kalpošanā "ārzemju interesēm" un "sektantisma un vardarbības" veicināšanā.

Tiesa pērn atņēma Kāsimam Bahreinas pilsonību, un šis solis izprovocēja atkārtotus sēdstreikus pie viņa dzīvesvietas Dirazā.

Bahreina ir svarīga ASV sabiedrotā Tuvo Austrumu reģionā un šajā valstī atrodas ASV Piektā flote, tomēr agrākā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija bieži pārmeta Bahreinai cilvēktiesību neievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!