Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja ir publiskojusi planētas Zeme attēlu sēriju, kas esot uzņemti ar kameru, kas atradusies uz svētdien izmēģinātās ballistiskās raķetes, un šie kadri ļoti iepriecinājuši valsts līderi Kimu Čenunu.

Valsts centrālā ziņu aģentūra KCNA pirmdien ziņoja, ka Kims paudis lielu gandarījumu par svētdien notikušo raķetes testu un ierosinājis šo ieroci ātri ieviest masveida ražošanā, lai apbruņotu armiju.

Foto: AFP/Scanpix

Izolētās valsts mediji savukārt publicējuši 58 fotogrāfijas, kas esot uzņemtas ar uz raķetes novietotu kameru, lai pierādītu un palepotos ar savām raķešu tehnoloģijām, kas spēj atkārtoti atgriezties atmosfērā, ziņo Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap".

"Skatoties Zemes attēlus, kas tiešsaistē atsūtīti no ballistiskās raķetes kameras, Augstākais Līderis Kims Čenuns norādīja, ka jūtas diženi, skatoties uz Zemi no mūsu palaistās raķetes, un ka visa pasaule izskatās tik skaista," vēsta KCNA.

Cietās degvielas raķete "Pukguksong-2" svētdien nolidoja aptuveni 500 kilometrus un iekrita Klusajā okeānā, ziņoja aģentūra AP.

Tiesa, pastāv skepticisms, par Ziemeļkorejas apgalvojumiem, kas tās tehnoloģijas ļauj raķetēm atgriezties atmosfērā, kas ir nepieciešams kaujas galviņas nogādāšanai iecerētajā mērķī.

Raķešu aizsardzības eksperts no Starptautiskā Stratēģisko studiju institūta Maikls Elemans NBC ziņām skaidro, ka ir grūti novērtēt, cik tālu Ziemeļkoreja pavirzījusies šajā jomā, bet ir skaidrs, ka progress ir panākts.

Viņš papildina, ka, domājams, Ziemeļkoreja, publicējot attēlus, patiesībā izrādījusi, ka spēj pārraidīt datus no raķetes. "Viņi parāda, ka saņem telemetrijas datus. Ja viņi spēj nogādāt attēlus uz Zemi, tad viņi var iegūt nepieciešamos lidojuma datus, kas ir reģistrēti," skaidro Elemans.

Tas nav "milzīgs lēciens tehnoloģijās", viņš papildina. Tāpat viņš apšauba, ka svētdien izmēģinātā raķete varētu būt gatava masveida ražošanai.

Ziemeļkoreja pēdējos gados ir noraidījusi aicinājumus pārtraukt savu raķešu un kodolieroču programmu, uzstājot, ka tās ir valsts likumīgas pašaizsardzības tiesības.

Ārpasaulē pastāv bažas, ka Ziemeļkoreja varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu un ballistiskās raķetes tās nešanai, kas ievērojami palielinātu attālumu, kādā Korejas pussalas valsts var radīt draudus.

Ziemeļkoreja regulāri ir piedraudējusi iznīcināt ASV, ko Phenjana apsūdz invāzijas plānošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!