Foto: AFP/Scanpix

Vienošanās starp Izraēlu un palestīniešiem būtu sākums mieram visos Tuvajos Austrumos, otrdien, viesojoties Bētlemē, paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

"Ja Izraēla un palestīnieši spēs noslēgt mieru, tas sāks miera procesu visos Tuvajos Austrumos, un tas būtu milzīgs sasniegums," sacīja Tramps.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass "apliecināja man, ka ir gatavs palīdzēt sasniegt šo mērķi", kopīgā preses konferencē ar Abasu paziņoja Tramps. Baltā nama saimnieks piebilda, ka arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu solījis to pašu.

Tramps un Abass arī nosodīja dziedātājas Arianas Grandes koncerta laikā Mančestrā notikušo teroraktu, kurā noslepkavoti 22 cilvēki. Tramps terorakta sarīkotājus nosauca par "ļauniem zaudētājiem".

"Es nesaukšu viņus par briesmoņiem, jo viņiem patiktu šis apzīmējums," norādīja Tramps.

Abass, kurš sacīja, ka Trampa centieni dod viņam cerību, uzsvēra, ka palestīniešu konflikts ar Izraēlu nav reliģisks pēc dabas. "Mūsu galvenā problēma ir okupācija un [ebreju] kolonistu apmetnes un Izraēlas nespēja atzīt Palestīnas valsti," sacīja Abass.

Abass arī aicināja Izraēlu izpildīt prasības, ko izvirzījuši aptuveni 1000 badastreiku pieteikušie palestīniešu ieslodzītie. Trampa vizītes laikā Bētlemē notika ieslodzīto atbalsta demonstrācija un ieslodzīto ģimenes locekļi nosūtīja Trampam vēstuli ar aicinājumu iejaukties šajā jautājumā.

Abass iepriekš šomēnes tikās ar Trampu Vašingtonā un viņi abi apmeklēja samitu Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā, kur Tramps sāka savu pirmo starptautisko vizīti, atrodoties ASV prezidenta amatā.

Tramps pirmdien apmeklēja Telavivu, kur veltīja asus vārdus Irānai, mudinot Izraēlas līderus apvienoties ar saviem arābu kaimiņiem pret kopīgo ienaidnieku, taču Bētlemē viņš Irānu vairs nepieminēja.

Plānots, ka vēlāk otrdien Tramps dosies uz Romu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!