Pirmdienas vakara sprādziens popkoncerta laikā Mančestras arēnā, kurā gāja bojā 22 un ievainoti 59 cilvēki, nogranda arēnas foajē, kas savienojas ar metro staciju un tramvaja pieturu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Eksplozija atskanēja pirmdien pulksten 22.35 pēc vietējā laika, kad amerikāņu dziedātāja Ariana Grande pabeigusi pēdējo koncerta dziesmu pameta skatuvi. Ziņas no diviem ASV avotiem pieļauj, ka sprādzienu sarīkojis pašnāvnieks-spridzinātājs, ziņo BBC.

Britu premjerministre Terēza Meja vēlāk otrdien paziņoja, ka varasiestādes ir noskaidrojušas sprādzienu sarīkojušā vīrieša identitāti, kurš uzspridzinājies, nogalinot 22 cilvēkus, tomēr viņa vārdu varasiestādes nolēmušas pagaidām neatklāt. Meja atzina, ka notikušais ir terorakts.

Savukārt policija atklāja, ka saistībā ar teroraktu ir aizturēts kāds 23 gadus vecs vīrietis.

Iepriekš tika ziņots par 19 bojāgājušajiem, taču otrdienas rītā upuru skaits precizēts un pieaudzis līdz 22.

Īsi pēc eksplozijas metro stacijas tika slēgta un visi vilcienu reisi atcelti, norāda Transporta policija. Likumsargi piesardzības dēļ pēc tam ap pulksten 1.32 veica kontrolētu spridzināšanu pilsētas Katedrālēs dārza apkārtnē. Vēlāk tika paziņots, ka priekšmets nav bijis bīstams.

59 cilvēki ir nogādāti slimnīcās, starp traumām ir arī šrapneļa tipa ievainojumi, informē ātrās palīdzības dienests. Mančestras arēna ir pilsētas lielākā iekštelpu pasākumu vieta ar 21 000 skatītāju ietilpību.

23 gadus vecā popzvaigzne Grande pēc traģēdijas tviterī rakstīja, ka viņas sirds ir salauzta un viņai trūkst vārdu, un ir ļoti žēl par notikušo.

Aculiecinieki stāsta par bailēm un jucekli, kas valdījis arēnā pēc eksplozijas. Pa grīdu mētājušies apģērba gabali un mobilie telefoni, ko cilvēki pametuši, steidzoties uz izeju.

"Kad es piecēlos kājās, es redzēju zemē guļam ķermeņus. Mana pirmā doma bija iet arēnā un atrast savu ģimeni," stāsta Endijs Holijs, kurš bija atbraucis pakaļ sievai un meitai, kad eksplozija nogāza viņu no kājām. "Man beigās izdevās viņas atrast, un viņām viss ir kārtībā," viņš stāsta.

"Tā pavisam noteikti bija bumba. Tā pavisam noteikti bija foajē," BBC stāsta Emma Džonsone, kas pēc koncerta bija ieradusies pakaļ saviem 15 un 17 gadus vecajiem bērniem.

"Visa ēka nodrebēja. Bija sprādziens un tad uguns zibsnis. Visur bija ķermeņi," viņa atceras.

BBC reportieris ziņo, ka īsi pēc eksplozijas redzēja panikas pārņemtus cilvēkus pilsētas centrā, kas pametuši arēnu, daudzi izplūduši asarās. Mančestras policija tuvējā stadionā ir izveidojusi palīdzības centru ikvienam, kurš vēlas atrast savus tuviniekus.

Cilvēki par savu tuvo drošību mēģina pārliecināties arī tviterī, kur tiek lietota mirkļabirka "#MissingInManchester", tāpat "Facebook" ir aktivizējis drošības pogu.

Stundas laikā pēc traģēdijas vietējie iedzīvotāji pilsētā iesprūdušajiem koncerta apmeklētājiem sāka piedāvāt brīvas istabas vai gultasvietas ar mirkļabirku "#RoomsForManchester".

Pēc sprādziena britu galvenās politiskās partija ir paziņojušas, ka otrdien ir apturēta pirmsvēlēšanu kampaņa.

"Mēs strādājam, lai noskaidrotu visas detaļas," paziņoja premjerministre Terēza Meja. "Visas mūsu domas ir ar upuriem un cietušo ģimenēm," viņa norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!