Venecuēlas rīcībā ir 5000 Krievijas ražojuma pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības raķetes, kas ir lielākais zināmais arsenāls Latīņamerikā un rada bažas par komerciālo un militāro lidaparātu drošību valstī notiekošo politisko nemieru kontekstā.

Par to, atsaucoties uz militāru dokumentu, ko izpētījuši aģentūras žurnālisti, vēsta "Reuters".

Venecuēlas sociālistu valdība jau sen izmanto "imperiālistu" ASV iebrukuma draudus, lai attaisnotu armijas stiprināšanu. Liela daļa no šī bruņojuma no Krievijas iegūta 2013. gadā mirušā Venecuēlas līdera Ugo Čavesa valdīšanas laikā, skaidro "Reuters".

Pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības raķetes, ar kurām var darboties pat tikai viens cilvēks, rada nopietnus draudus militārajām un civilajām lidmašīnām. Eksperti brīdina, ka šos ieročus var nozagt, pārdot vai citā veidā tie var nonākt svešās rokās. Bažas īpaši pastiprina masu nemieri pret prezidenta Nikolasa Maduro valdību, kas dziļā ekonomiskajā krīzē nonākušo valsti pārņēmuši jau kopš aprīļa.

Saskaņā ar "Reuters" rīcībā nonākušo Venecuēlas armijas prezentāciju, runa ir par 5000 pretgaisa aizsardzības raķetēm SA-24 jeb "Igla-S". Venecuēlas valdība un militārie ierēdņi šo informāciju aģentūrai komentēt atteicās.

"Igla-S" ir Krievijas jaunākās paaudzes pārnēsājamais pretgaisa aizsardzības zenītraķešu komplekss, iepriekšējo "Igla" sērijas raķešu uzlabojums. Kā norāda portāls "Armyrecognition", par iepriekšējām versijām daudz efektīvākā "Igla-S" Krievijas spēku bruņojumā nonāca 2000. gadu sākumā.

Komplekss paredzēts zemu lidojošu lidaparātu iznīcināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!