Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro piektdien vērsās ar līdz šim asāko kritiku pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, aicinot viņu izbeigt iejaukšanos un "novākt savas cūciskās rokas" no Venecuēlas.

Uzrunājot savu atbalstītāju pūli, iekarsušais Maduro apsūdzēja Trampu interventu politikas veicināšanā, kas pārkāpj viņa sociālistiskās valdības suverenitāti.

"Novāciet savas rokas no šejienes. Novāciet savas cūciskās rokas no šejienes!" sacīja Maduro, vēršoties pie Trampa.

"Dodieties mājās, Donald Tramp!" teica Maduro angļu valodā ar jūtamu akcentu.

Venecuēlas prezidents arī sacīja, ka pret viņu vērstā labējā opozīcija ir "aitas" un "zemiskās valdības, kura vada ASV, marionetes".

Maduro nāca klajā ar šiem izteikumiem dienu pēc tam, kad ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas pret astoņiem Venecuēlas Augstākās tiesas tiesnešiem, apsūdzot viņus demokrātiski ievēlēta parlamenta graušanā un korumpētas valdības atbalstīšanā.

Sankcijas nozīmē šo amatpersonu aktīvu iesaldēšanu ASV un aizliegumu ASV pilsoņiem iesaistīties jebkādos biznesa darījumos ar tām.

Sankcijām pakļauto tiesnešu sarakstā ir Augstākās tiesas priekšsēdētājs Maikels Moreno un visi septiņi tiesneši, kuri marta beigās parakstīja spriedumu, atņemot opozīcijas kontrolētajam Kongresam likumdošanas varu.

Šis spriedums vēlāk tika daļēji atcelts, reaģējot uz starptautisku kritiku, tomēr tas izprovocēja protestus, kas turpinās gandrīz divus mēnešus un kuru gaitā gājuši bojā vismaz 46 cilvēki – par trim vairāk nekā 2014. gada protestos.

Tramps ceturtdien paziņoja, ka Venecuēlā notiekošais ir "negods cilvēcei", un pauda neizpratni par to, kā valsts ar pasaulē lielākajām naftas iegulām var tā ieslīgt nabadzībā un nemieros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!