Foto: AFP/Scanpix

Lai apturētu Sīrijā notiekošās zvērības, ir jālikvidē sīriešu prezidents Bašars al Asads, ir pārliecināts Izraēlas ministrs Joavs Galants.

Atvaļinātais Izraēlas armijas ģenerālmajors Galants premjera Benjamina Netanjahu valdībā pašlaik vada Mājokļu un celtniecības ministriju. Ar savu paziņojumu viņš nāca klajā šonedēļ, kad ASV Sīrijā valdošo režīmu apsūdzēja savu noziegumu slēpšanā, kremējot nogalinātos cietumniekus.

Foto: AFP/Scanpix

"Realitāte šodienas Sīrijā, kur tiek nogalināti cilvēki, izmantoti ķīmiskie ieroči, un jaunākā galējā rīcība – viņu līķu dedzināšana – ir kaut kas tāds, ko šī pasaule nav redzējusi 70 gadus. Mēs šķērsojam sarkano līniju," ministra teikto citē aģentūra "Bloomberg".

"Manuprāt, ir pienācis laiks likvidēt Asadu, burtiski," Galants paziņoja Izraēlā notikušā militārajā konferencē.

Pirms tam Izraēlas Armijas radio ēterā Galants Asada režīmu nodēvēja par sliktāko kopš Ādolfa Hitlera nacistu varas Otrā pasaules kara laikā, raksta portāls "The Jerusalem Post".

Viņš arī norādīja, ka Sīrijā notiekošais ir vērtējams kā genocīds. Ministrs paskaidroja, ka Izraēla vēlas Asada un viņa pārstāvētās alavītu sektas režīma krišanu, bet vietā jānāk mērenam sunnītu vadītājam.

Izraēla Sīrijas pilsoņu karā līdz šim ir atturējusies no liela mēroga iebrukumiem savā kaimiņvalstī, taču bombardē ieroču kravas, ko no Sīrijas mēģina nogādāt Libānas grupējumam "Hezbollah".

Izraēla arī ir atbildējusi ar pretuguni Asada spēkiem Sīrijas dienvidos, kad no Sīrijas raidīti šāviņi krita Izraēlas kontrolētajās Golānas augstieņu teritorijās.

Vēstīs, ka ASV 16. maijā apsūdzēja Asada režīmu, ka savu zvērību slēpšanai, tas ierīkojis krematoriju Saidnajas cietumā, lai iznīcinātu tūkstošiem nogalināto gūstekņu mirstīgās atliekas.

Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers vēlāk žurnālistiem atklāja, ka "Asada režīms ir nogrimis līdz jaunam izlaidības līmenim". Turklāt tas noticis ar Krievijas un Irānas atbalstu, viņš skaidroja. Džounss savukārt norādīja, ka Krievija ir vai nu palīdzējusi Sīrijas valdībai veikt šos noziegumus vai pasīvi novērsusies.

Jau gada sākumā "Amnesty International" publicēja ziņojumu, kurā atklāja, ka Sīrijas militārajā cietumā pie Saidnajas, aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Damaskas nogalināti līdz pat 13 000 cilvēku.

Cilvēktiesību grupa atklāja, ka no 2011. gada septembra līdz pat 2015. gada decembrim Saidnajas cietumā katru nedēļu notikušas masu kāršanas. Nāvessoda izpilde notikusi ar Sīrijas valdības rīkojumu. Līdz šim gan valdība stingri noliegusi vardarbīgu izturēšanos pret aizturētajiem vai viņu nogalināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!