Venecuēlas galvaspilsētas Karakasas, kā arī citu lielāko pilsētu ielās, skandējot "respektē vecākos", demonstrācijās pret prezidentu Nikolasu Maduro politiku un ekonomikas straujo lejupslīdi izgājuši pensionāru tūkstoši, ziņo BBC.

Policija arī šajā protestā norobežoja viņu piekļuvi galvenajām ielām, kā arī centās izklīdināt pūļus ar piparu gāzi. Sirmgalvji vicināja dūres un pieprasīja policijai viņus respektēt.

Lai uzturētu spiedienu pret Maduro, opozīcija sākusi organizēt tematiskus protestus. Pagājušajā piektdienā ielās izgāja sievietes, vēlāk tika organizēts svecīšu gājiens. Savukārt šo piektdien notikušais jau tiek dēvēts par pensionāru gājienu.

Venecuēla pieredz vienu no lielākajām ekonomikas krīzēm tās vēsturē. Valstī ir ierobežota pieeja pirmās nepieciešamības precēm, kā arī medikamentiem un medicīniskajai aparatūrai. Preču trūkums īpaši ietekmējis sociāli neaizsargātākās sabiedrības daļas, tostarp pensionārus.

Turklāt Maduro nesen atlaidis veselības ministri Antuaneti Koporali. Autoritārais prezidents tādējādi viņu sodīja par statistikas publicēšanu, kas atklāja, ka pēdējo divu gadu laikā strauji pieaugusi jaundzimušo, kā arī jauno māmiņu mirstība.

BBC atgādina, ka līdz šim protestos, kuri ilgst jau sešas nedēļas miruši jau vismaz 39 cilvēki. Protesti sākās pēc tam, kad Augstākā tiesa mēģināja atņemt varu opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Tiesa savu lēmumu atcēla jau pēc dažām dienām.

Maduro apgalvo, ka opozīcija mēģina radīt nemierus, lai destabilizētu demokrātiski ievēlēto sociālistu valdību un pārņemt varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!