Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidkorejas jaunas prezidents Muns Džēins trešdien nodevis valsts galvas amata zvērestu.

"Es tautas priekšā svinīgi zvēru, ka uzticīgi veikšu prezidenta pienākumus," Seulā Nacionālās sapulces namā likumdevēju priekšā sacīja Muns.

Tikai dažus brīžus pēc zvēresta nodošanas jaunais prezidents pauda apņēmību apmeklēt Ziemeļkoreju.

Spriedze Ziemeļkorejas kodolprogrammas dēļ pēdējā laikā ievērojami saasinājusies, tomēr Muns solīja, ka strādās miera labā.

"Ja būs nepieciešams, es lidošu uz Vašingtonu nekavējoties," viņš sacīja. "Es arī došos uz Pekinu un Tokiju, un piemērotos apstākļos pat uz Phenjanu."

Kreisi noskaņotais bijušais cilvēktiesību advokāts Muns, kurš otrdien pārliecinoši uzvarēja Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanās, trešdien stājās prezidenta amatā uz piecu gadu termiņu.

Pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas tika izsludinātas, jo līdzšinējā valsts prezidente Paka Gunhje martā tika atstādināta no amata impīčmenta procedūras ceļā. Šobrīd viņa ir apcietināta, pamatojoties uz apsūdzībām par korupciju un pilnvaru pārsniegšanu.

Muns, kurš pārstāv Demokrātisko partiju, kas atbalsta kontaktus ar Ziemeļkoreju, saskaņā ar NVK datiem ieguvis 41,1% balsu jeb 13,4 miljonus balsu.

Konservatīvais kandidāts Hons Džunpjo, kurš nosaucis Munu par "prophenjanisku kreiso", guvis 24,03% vēlētāju atbalstu, bet centriski noskaņotais kandidāts Ahns Čhoļsu ieguvis 21,4% balsu.

Vēlētāju aktivitāte prezidenta vēlēšanās bija augstākā pēdējo 20 gadu laikā, vēstīja ziņu aģentūra "Yonhap".

Muns, parādoties rezultātiem, kuros viņam prognozēta uzvara, solīja augstajā amatā pārstāvēt visus valsts iedzīvotājus.

"Es būšu visu dienvidkorejiešu prezidents," Seulā vēršoties pie gavilējošajiem atbalstītājiem, sacīja Muns.

"Šī ir diža uzvara dižai tautai, kas ir bijusi kopā ar mani, lai radītu taisnīguma valsti, kur valda likumi un vispārējais saprāts," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!