Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidkorejiešu vēlētāji otrdien ar lielu balsu pārsvaru par savu nākamo prezidentu izvēlējušies demokrātiskās partijas kandidātu Munu Džēinu, liecina aptaujas. Viņa kļūšana par jauno līderi varētu ievērojami mainīt ārpolitiku, raksta BBC.

Par liberāli kreiso Munu, kurš atbalsta dialoga veidošanu ar Ziemeļkoreju, esot nobalsojuši 41,4 % vēlētāju, liecina aptauja. Viņš uzstāj uz sankciju un spiediena saglabāšanu pret ziemeļu kaimiņu, bet vienlaikus iestājās pret Pakas piekopto taktiku saraut visas saites ar to.

Vēlētāju izvēli gan galvenokārt ietekmējis Muna iekšpolitikas redzējums attiecībā uz valsts ekonomiku un cīņu ar korupciju, norāda BBC. Viņš cita starpā rosinājis reformēt Dienvidkorejas lielo ģimeņu konglomerātus jeb čebolus, kuri lielā mērā ietekmē valsts ekonomiku.

Muna biogrāfija ir visai raiba. Viņš dzimis Ziemeļkorejas bēgļa ģimenē, studiju gados bijis politiski aktīvs, kā dēļ pat kādu protestu laikā ticis arestēts, bet vēlāk dienēja Dienvidkorejas speciālo uzdevumu vienībā līdz kļuva par cilvēktiesību aktīvistu.

Tikmēr gandrīz divkārt mazāku atbalstu guvuši viņa divi ciešākie sekotāji – konservatīvo kandidāts Hons Džunpjo un centriskais Ahns Čhoļsu, saņemot attiecīgi 23,3 % un 21,8 % balsu.

Līdzšinējā valsts prezidente Paka Gunhje martā tika atstādināta no amata pēc tam, kad tika apsūdzēta un apcietināta par sava stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un korupciju. Paredzams, ka Muns prezidenta amatu varētu sākt pildīt jau trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!