Foto: Reuters/Scanpix

Palestīniešu islāmistu kustība "Hamas" sestdien par savu jauno līderi ievēlēja bijušo Gazas joslas vadītāju Ismailu Haniju.

Hanija tiek uzskatīts par pragmatiķi šajā kustībā. Ir gaidāms, ka viņš paliks Gazas joslā, kuru kopš 2007. gada kontrolē "Hamas".

Līdzšinējais "Hamas" līderis Haleds Mešaals dzīvo trimdā Kataras galvaspilsētā Dohā un ir bijis šajā amatā maksimāli pieļaujamos divus termiņus.

""Hamas" Šura (Padome) sestdien ievēlēja Ismailu Haniju par kustības politiskā biroja vadītāju," teikts paziņojumā "Hamas" oficiālajā interneta vietnē.

Šuras locekļi Gazas joslā, Jordānas rietumkrastā un ārpus palestīniešu teritorijām piedalījās balsojumā ar videokonferences palīdzību. Tajā Hanijas sāncenši bija Musa Abu Marzuks un Mohameds Nazals.

54 gadus vecais Hanija pārņem "Hamas" vadību laikā, kad šī kustība mēģina izkļūt no starptautiskas izolācijas. "Hamas" pirmdien publiskoja savu jaunās politikas dokumentu, kurā mīkstināta pozīcija pret Izraēlu, atzīstot 1967.gada robežas.

"Hamas" ilgstoši bija aicinājusi iznīcināt Izraēlas valsti, bet jaunajā dokumentā tiek pieņemta ideja par Palestīnas valsts izveidošanu Izraēlas 1967.gada Sešu dienu karā okupētajās teritorijās – Jordānas Rietumkrastā, Gazas joslā un Austrumjeruzalemē.

Dokumentā norādīts, ka "Hamas" cīņa nav pret ebrejiem to reliģijas dēļ, bet gan pret Izraēlu kā okupētāju. Tomēr vienlaikus "Hamas" amatpersonas uzsvēra, ka jaunais dokuments nekādā veidā nenozīmē Izraēlas valsts atzīšanu, kā to pieprasa starptautiskā sabiedrība.

Lai saglabātu stingrās līnijas piekritēju atbalstu, "Hamas" neatceļ savu 1988.gada hartu, bet tikai to papildina.

"Jaunā harta un Hanijas ievēlēšana ir divi no lielākajiem notikumiem pēdējos gados," atzina Jeruzalemē bāzēts Eiropas ierēdnis. "Ir jautājums, kā "Hamas" grasās izmantot šo impulsu."

"Hamas" preses sekretārs Gazā sacīja, ka vadības maiņa notiks bez problēmām un Mešaals jau ir to sagatavojis.

"Hamas" bija vadīta no Dohas un Damaskas, kopš Izraēla 2004.gadā Gazā noslepkavoja šīs kustības dibinātāju šeihu Ahmedu Jasinu.

Izraēla, ASV un Eiropas Savienība ir atzinušas "Hamas" par teroristu grupējumu.

"Hamas", kas kontrolē Gazas joslu, joprojām ir dziļi nošķirta no Jordānas upes rietumkrastā bāzētās "Fatah", kas ir mērenāka Palestīnas prezidenta Mahmuda Abasa vadīta partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!