Foto: Reuters/Scanpix
Vācijā nevarēs balsot par nāvessoda atjaunošanu Turcijā, piektdien paziņojusi Vācijas valdība.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis Štefens Zeiberts pavēstīja, ka "Vācijas valdībai nav pienākums apstiprināt ārvalsts lūgumu" rīkot referendumu.

"Tas ir politiski neiedomājami, ka mēs varētu piekrist šādam balsojumam Vācijā par pasākumu, kas ir pretrunā mūsu konstitūcijai un Eiropas vērtībām," Zeiberts uzsvēra reportieriem Berlīnē.

Jau vēstīts, ka arī Vācijas sociāldemokrātu (SPD) kanclera amata kandidāts Martins Šulcs paziņojis, ka Vācijā nevajadzētu atļaut balsot par nāvessoda atjaunošanu Turcijā.

"Mēs nedrīkstam ļaut Vācijā balsot par instrumentu, kas ir pretrunā mūsu vērtībām un mūsu konstitūcijai," viņš uzsvēra intervijā žurnālam "Der Spiegel".

Vācijas valdība ir paziņojusi, ka ir vajadzīga tās atļauja, lai vēstniecībās, konsulātos un citviet varētu ierīkot ārvalstu vēlēšanām vai referendumiem domātus iecirkņus.

Vācijā dzīvo liela turku kopiena, un 1,4 miljoni cilvēku tur drīkst balsot Turcijas vēlēšanās un referendumos.

Vācija atļāva savā teritorijā balsot aprīlī notikušajā referendumā par Turcijas prezidenta pilnvaru palielināšanu.

Kopš uzvaras šajā referendumā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir runājis par nāvessoda atjaunošanu Turcijā.

Turcija 2004. gadā atcēla nāvessodu, mēģinot panākt uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES). Brisele ir likusi saprast, ka jebkādi mēģinājumi to atjaunot grautu Turcijas iestāšanās centienus, kas ilgst vairākus gadu desmitus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!