Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas, Japānas un ASV kopējās gaisa spēku mācības, kuru ietvaros Dienvidkorejā ieradušies ASV gaisa kuģi, saniknojušas Ziemeļkoreju un tā ASV apsūdzējusi provocēšanā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Ziemeļkoreja mācības, kurās piedalījušies arī divi ASV "B-1B" bumbvedēji, nodēvējusi par "atombumbu uzlidojuma mācībām", kas pastiprinājušas kodolkara iespējamību. Savukārt Ziemeļkorejas mediji ASV prezidentu Donaldu Trampu nosaukuši par "kara kūdītāju".

"Neprātīgā militārā provokācija situāciju Korejas pussalā spiež tuvāk kodolkaram," tā Dienvidkorejā notiekošās mācības raksturojusi Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Pirmdien ASV Korejas pussalā kopēju mācību ietvaros izvietoja jau minētos "B-1B" iznīcinātājus. Kā presei norādījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Mūna Sangjuna, lidaparāti valstī ieradušies, atbildot uz Ziemeļkorejas provokācijām un kodolraķešu draudiem.

Jau ziņots, ka pirmdien Tramps paziņoja, ka gadījumā, ja "apstākļi būtu pareizi", viņš tiktos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Par spīti starptautiskam nosodījumam, Ziemeļkoreja turpina attīstīt kodolieročus un regulāri veic dažādu ballistisko raķešu izmēģinājumus. Spriedze abu Koreju starpā pēdējos mēnešos ievērojami augusi. Konflikta risināšanā iesaistījusies ASV un Ķīna, pamatā uzstājot uz diplomātisku situācijas atrisinājumu, taču vienlaikus ASV stiprinājusi Dienvidkorejas militāro aizsardzību. Uz tās krastiem nosūtīta arī karakuģu armāda un ar raķetēm bruņota zemūdene un izvietota pretraķešu sistēma THAAD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!