Pēc nepilnu trīs gadu pauzes ASV karavīri aprīļa beigās atgriezušies Afganistānas Helmandas provincē, ziņo militārais portāls "Janes". Patlaban valsts dienvidrietumu provincē ieradušās pirmās vienības, bet Pentagons plāno nosūtīt vēl citas.

ASV armija ziņo, ka 29. aprīlī provincē izveidotajā Šorabas bāzē ieradušies 300 jūras kājnieki, kuri atbalstīs afgāņu armijas 215. Maivandas korpusu.

Lēmums par militāro spēku nosūtīšanu uz Helmandu pieņemts šī gada janvārī, kad ASV vēl amatā atradās Baraks Obama. Tas darīts, ņemot vērā afgāņu bruņoto spēku nespēju noturēties pret "Taliban" un citu teroristisko grupējumu nepārtrauktajiem uzbrukumiem, un to ciestos zaudējumus.

Karadarbība Helmandā notiek jau sešpadsmito gadu, taču pēdējās NATO un sabiedroto spēku vienības reiz vardarbīgo provinci pameta 2014. gadā, kad tā tika uzskatīta par samērā drošu, un Afganistānas bruņotie spēki – par gana labi sagatavotiem pretterorisma operācijām un pozīciju noturēšanai.

Sākotnējam karam sekojošā ASV kampaņa provinces atbrīvošanai no teroristiem, kura ilga no 2006. līdz 2014. gadam prasīja vismaz 7000 džihādistu kaujinieku, kā arī aptuveni 800 sabiedroto spēku karavīru dzīvības. Šajā provincē vislielākais kritušo skaits starp ASV vadītās misijas dalībvalstīm ir Lielbritānijai, kas Helmandā zaudējusi 398 karavīru dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!