Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidkorejā uzstādīta ASV pretraķešu sistēma THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), ziņo BBC. Tā jau šobrīd ir spējīga noteikt un pārtvert ziemeļkorejiešu izšautas raķetes, taču pilnībā tā darbosies pēc dažiem mēnešiem.

ASV sistēmu aktivizējusi sistēmu, kuru sākotnēji bijis plānots palaist tikai šī gada beigās, kad pussalā ieradīsies cits sistēmas komponentes. "THAAD tagad spēj pilnībā aizsargāt Korejas Republiku," aģentūrai AFP norādījusi kāda ASV militārpersona.

Par spīti vietējo iedzīvotāju protestiem, tā uzstādīta Dienvidkorejas centralajā Sengju provincē agrākā golfa laukumā.

Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka raķešu sistēma ir potenciāls mērķis, kas tādējādi apdraud tā tuvumā dzīvojošos. Iebildumus izteikusi arī Ķīna, kas uzskata, ka šīs sistēma var ieslēgties tās pašas militāro operāciju laikā vai traucēt tās.

Pērn, kad sistēmas izvietošana Dienvidkorejā tika izziņota, Ziemeļkoreja brīdināja par "fizisku atbildi" tiešā atbildes triecienā, kuru došot tās armija.

Spriedze abu Koreju starpā pēdējos mēnešos ir ievērojami augusi. Konflikta risināšanā iesaistījusies arī ASV un Ķīna, pamatā uzstājot uz diplomātisku situācijas atrisinājumu, taču vienlaikus ASV stiprinājusi Dienvidkorejas militāro aizsardzību. Uz tās krastiem nosūtīta arī karakuģu armāda un ar raķetēm bruņota zemūdene.

Savukārt Ziemeļkoreja pēdējo dažu nedēļu laikā vairākkārt veikusi neveiksmīgus raķešu izmēģinājumus un regulāri draud ar kodolkara izcelšanos, pie eskalācijas vainojot ASV un savus dienvidu kaimiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!