Foto: AP/Scanpix

Grieķijas arodbiedrības Darba svētkus pirmdien atzīmē ar 24 stundu valsts mēroga streiku un protestiem pret jauniem taupības pasākumiem, ko pieprasa valsts starptautiskie aizdevēji.

Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā valūtas fonda spiediena rezultātā Grieķijas valdība piekritusi jauniem taupības pasākumiem pensiju un nodokļu jomā 2019. un 2020. gadā 3,6 miljardu eiro vērtībā. Pretī valdība saņēma aizdevēju atļauju attiecīgu summu tērēt nabadzības mazināšanas pasākumiem.

Maija vidū gaidāma pasākumu apstiprināšana Grieķijas parlamentā. Valdība cer, ka galīgā vienošanās tiks panākta līdz eirozonas finanšu ministru sanāksmei 22. maijā.

Ierēdņu arodbiedrība "Addedy", kas plāno demonstrācijas Atēnās un citās lielākajās pilsētās, paziņoja, ka valdība un aizdevēji Grieķijas iedzīvotājus un strādājošos ir nospieduši jau septiņus gadus.

Ģenerālstreiks pret taupības pasākumiem paredzēts 17. maijā.

Grieķija ar saviem starptautiskajiem aizdevējiem par trešo aizdevuma programmu 86 miljardu eiro apmērā vienojās 2015. gada jūlijā. Starptautiskais valūtas fonds šajā programmā ir atteicies piedalīties, jo tās mērķi, fonda vērtējumā, nav reāli un Grieķijas parādu slogs neesot ilgtspējīgs.

Kompromiss ir jāpanāk, lai Grieķija saņemtu jaunāko aizdevuma daļu, kas nepieciešama, lai jūlijā atmaksātu parādus septiņu miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!