Foto: Reuters/Scanpix

Ikgadējās Baltā nama korespondentu vakariņās, kurās ASV prezidents Donalds Tramps nepiedalījās, klātesošie pievērsās preses brīvības jautājumu aktualizēšanai un kritizēja prezidenta izteicienus par negodīgu žurnālistiku, vēsta aģentūra "Associated Press".

Vakariņās piedalījās "Votergeitas" skandāla atklājēji Bobs Vudvards un Karls Bernšteins, kuru publikācijas izdevumā "Washington Post" pirms vairāk nekā 40 gadiem piespieda no amata atkāpties toreizējo prezidentu Ričardu Niksonu.

"Gluži tāpat kā politiķi un prezidenti, dažkārt pat pārāk bieži mēs pieļaujam kļūdas un aizejam pārāk tālu," teica Vudvards. "Kad tas notiek, mums par to ir jāatbild. Centieni nokļūt pie vislabākās versijas par īstenību ir labu nodomu vadīti. Prezident, mediji nav "viltus ziņas"."

Neizpalika arī joki par politiku, presi un Trampu. "Mūsu valsts līderis nav šeit. Tas tāpēc, ka viņš dzīvo Maskavā. Tas ir ļoti ilgs lidojums. Savukārt tas otrs tips, manuprāt, viņš šobrīd ir Pensilvānijā, jo nesaprot jokus," par Trampa nepiedalīšanos vakariņās jokoja komiķis Hasans Minhadžs.

Tramps vakariņu laikā tik tiešām bija Pensilvānijā. Vēstīts, ka tur viņš atzīmēja savas valdīšanas 100. dienu. Tramps pauda, ka ir priecīgs atrasties tālu prom no Vašingtonas, kur "liela grupa Holivudas aktieru un Vašingtonas mediju mierina sevi garlaicīgajās vakariņās". ASV prezidents norādīja, ka mediji par darbu viņa prezidentūras pirmajās 100 dienās ir pelnījuši "lielu, treknu un nesekmīgu atzīmi".

Tramps ir otrais prezidents ASV vēsturē, kurš nav ieradies uz šo pasākumu, norāda britu raidsabiedrība BBC. 1981. gadā uz vakariņām neieradās arī Ronalds Reigans. Tiesa, 40. ASV prezidents tobrīd atkopās no pārdzīvota atentāta mēģinājumā, kurā viņš tika sašauts.

Baltā nama korespondentu vakariņu tradīcija aizsākās 1921. gadā. Pēdējos gados arvien biežāk starp apmeklētājiem parādījās arī slavenības un sportisti, norāda "Associated Press".

Pērn savas pēdējās korespondentu vakariņas aizvadīja bijušais ASV prezidents Baraks Obama. Viņa asajai mēlei par upuri kļuva arī Tramps, kuru izredzes uzvarēt prezidenta vēlēšanās tolaik vērtēja visnotaļ piesardzīgi.

Jokojot par vakariņās klāt neesošo Trampu, Obama teica: "Vai šīs vakariņas Donaldam ir par noplukušu? Ko gan viņš šobrīd dara? Vai viņš mājās ēd Trampa steiku? Tvīto rupjas lietas Angelai Merkelei? Ko viņš dara?".

"Republikāņi saka, ka Donaldam pietrūkst ārpolitikas pieredzes, lai viņš varētu būt prezidents. Taču, godīgi sakot, viņš pēdējos gadus ir pavadījis tiekoties ar pasaules līderiem: Miss Zviedriju, Miss Argēntīnu, Miss Azerbaidžānu," vakariņās jokoja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!