Foto: AFP/Scanpix

Francijas preses aģentūras AFP fotogrāfs Florians Plaušērs viesojies Āfrikas apdzīvotākās valsts Nigērijas nomaļajā pierobežas pilsētā Damasakā. Viņa tvertie kadri atklāj vietējo iedzīvotāju ikdienu, kurā kopš "Boko Haram" uzbrukuma un liela skaita bērnu nolaupīšanas jāsadzīvo ar regulārām tā dēvētās "tautas vienības" un Nigērijas armijas pārbaudēm.

Pilsēta atrodas gleznainā savannā pie Jobes upes, kura vienlaikus ir arī Nigērijas un Nigēras robeža. Vietējie iedzīvotāji šai robežai izsenis lielu uzmanību nav pievērsuši, un lopu ganīšanas vai iepirkšanās nolūkos to brīvi šķērso, taču kopš pērnā gada uz robežas redzami ar mīnmetējiem, prettanku ieročiem un vieglajiem ieročiem bruņoti karavīri.

Pirms diviem gadiem, 2015. gada martā caur aptuveni 15 000 cilvēku apdzīvoto pilsētu, bēgot no Nigērijas bruņotajiem spēkiem, uz Nigēru atkāpās islāmistu teroristu grupējums "Boko Haram". Džihādisti bēgot sagūstīja un līdzi aizveda vairāk nekā tūkstoti valsts ziemeļu reģiona iedzīvotāju, tostarp vismaz 400 Damasakas sievietes un bērnus. Vēl vismaz 70 vietējie iedzīvotāji tika noslepkavoti.

Savukārt pērn Nigērijas spēki kādā uzbrukumā "Boko Haram" lielāko daļu gūstekņu atbrīvoja, un viņi ir atgriezušies savā dzimtajā pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!