Foto: Reuters/Scanpix

Romas pāvests Francisks sestdien paziņoja, ka patvēruma meklētāju aizturēšanas centri Eiropā atgādina nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnes, un apgalvoja, ka Eiropa izdara "pašnāvību", slēdzot savas robežas imigrācijai.

Francisks Romas centrā esošajā Tibras salā vadīja īpašu dievkalpojumu, kas bija paredzēts mūsdienu pasaules kristiešu mocekļu pieminēšanai.

Pāvests savā homīlijā novirzījās no uzrakstītā teksta, lai atcerētos tikšanos ar kādu patvēruma meklētāju, kas notika pērn pāvesta vizītē migrantu aizturēšanas nometnē Grieķijas Lesbas salā.

"Es nezinu, vai šis vīrietis vēl ir Lesbā, vai viņam izdevies nokļūt kaut kur citur; es nezinu, vai viņš spēja atstāt šo koncentrācijas nometni, jo daudzas bēgļu nometnes ir koncentrācijas nometnes to pārapdzīvotības dēļ," sacīja Romas katoļu baznīcas galva.

Pāvests teica, ka "starptautiskas vienošanās šķiet svarīgākas par cilvēktiesībām," ar tām droši vien domājot Dublinas noteikumus, saskaņā ar kuriem patvēruma meklētājiem jāpaliek pirmajā Eiropas Savienības (ES) valstī, kurā viņi ieradušies, un vienošanos starp ES un Turciju migrācijas mazināšanai Balkānu maršrutā.

Francisks vadīja liturģiju Svētā Bērtuļa bazilikā, valkājot tumšsarkanu stolu, kas bija piederējusi haldiešu rita katoļu priesterim Ragīdam Azīzam Ganni, kurš 2007.gadā tika nogalināts Irākas pilsētā Mosulā. Viņš nosauca mocekļus par "baznīcas dzīvajām asinīm".

Pēc dievkalpojuma pāvests tikās ar bēgļu grupu, kas ar aviotransportu bija atvesta no Libānas kristiešu sponsorēta "humāno koridoru" projekta ietvaros, un vērsās pie pūļa ar īsu brīvdabas uzrunu, kurā viņš nosodīja dzimstības samazināšanos Eiropā un tās atteikšanos ielaist jaunus imigrantus. "Tas tiek saukts par pašnāvību," sacīja Francisks.

Viņš uzslavēja cilvēku "dāsnumu" tādās migrantu ierašanās vietās kā Lesba un Itālijas Lampedūzas sala, un pauda cerību, ka tas "varētu nedaudz izpausties ziemeļos".

Pirms Franciska homīlijas ticīgos baznīcā uzrunāja noslepkavoto kristiešu draugi un radinieki.

Francisks plāno 28. un 29.aprīlī apmeklēt Ēģipti, kur kristieši ir apdraudēta minoritāte. Šomēnes uzbrukumā divām koptu baznīcām Ēģiptē tika nogalināti vismaz 45 cilvēki, un atbildību par to uzņēmās džihādistu grupējums "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!