Ceturtdien, 20. aprīlī, Elizejas laukos Parīzē izcēlusies apšaude, kurā bojā gājis vismaz viens policists un arī apšaudes sarīkotājs, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas paziņojumu, ziņo CNN.

Britu raidsabiedrība BBC precizē, ka apšaude izcēlusies netālu no veikala "Marks & Spencer". Pasaulslavenā avēnija Elizejas lauki ir Francijas galvaspilsētas iepirkšanās vieta, kur savu mājvietu atraduši tādi prestiži veikali kā "Louis Vuitton" un citi. Tāpat tur ir neskaitāmi daudz mazu veikaliņu un kafejnīcu, kurus iecienījuši tūristi un vietējie iedzīvotāji.

Pašreizējā informācija liecina, ka pie 102. avēnijas, kur bija novietots policijas busiņš, piebraukusi automašīna. No tās izkāpis ārā kāds vīrietis un sācis apšaudi ar automātisko ieroci pa policijas busiņu. Kad tas mēģinājis bēgt no notikuma vietas, apšaudes sarīkotāju nošāvusi policija.

Parīzes prokurors Fransuā Molēns medijiem norādījis, ka "uzbrucēja identitāte ir zināma un apstiprināta", taču to neatklāja, jo "izmeklēšana un reidi jau ir sākušies, īpaši, lai noskaidrotu, vai ir kādi pierādījumi, kas liecina par vai pret līdzdalību (šajā uzbrukumā)", vēsta BBC. Kāds avots policij ziņu aģentūrai "Reuters" atklājis, ka likumsargi pārmeklējuši uzbrucēja mitekli pilsētā uz austrumiem no Parīzes.

"Reuters" vēsta par kādu ceturtdien izdotu aresta orderi, kurā brīdināts par bīstamu personu, kas Francijā ieradusies ar vilcienu no Beļģijas. Šobrīd nav zināms, vai tas bijis uzbrucējs vai kāds, kurš saistīts ar apšaudi.

Sākotnēji tika ziņots, ka apšaudē ievainoti vismaz divi policisti, atsaucoties uz "BFMTV" ziņoto, vēstīja CNN, bet vēlāk tika precizēts, ka apšaudē nošauts viens policists, bet vēl divi guvuši ievainojumus. Savukārt šāvēju nogalinājusi policija, apstiprinājusi Iekšlietu ministrija, kura arī norāda, ka šāvējs darbojies viens.

Šāvējs bijis Francijas drošības dienestu redzeslokā tieši savu radikālo islāma aktivitāšu dēļ, CNN pastāstījis avots tiesībsargājošajās institūcijās. Viņš jau 2001. gadā uzbrucis policistiem. Toreiz viņš sašāvis divus likumsargus, kuri apturējuši viņa automašīnu, atsaucoties uz kādu ar izmeklēšanu saistītu avotu, vēsta CNN. Pēc uzbrukuma viņš aizturēts, bet nopratināšanas laikā viņš pagrābis kāda policista ieroci un trīs reizes viņam iešāvis. Vīrietis par šiem uzbrukumiem notiesāts. Tāpat viņš savulaik bijis iesaistīts vardarbīgās laupīšanās. Uzbrucējs bijis Francijas pilsonis.

Notikuma vietā strādāja vairāki desmiti drošības dienestu darbinieku. Tāpat tika norobežota tuvākā apkaime, kā arī slēgtas tuvākās metro stacijas. Piektdienas rītā Elizejas lauku avēnija atkal ir atvērta apmeklētājiem.

Francijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis norādījis, ka pagaidām ir pāragri spriest par to, kāds bijis uzbrukuma motīvs, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Viņš uzsvēris, ka skaidrs vien esot tas, ka uzbrukuma mērķis bijuši likumsargi.

Pretterorisma prokurori par notikušo sākuši izmeklēšanu.

Francijas prezidents Fransuā Olands sacījis, ka viņš ir pilnībā pārliecināts, ka šis uzbrukums bijis "teroristisks pēc dabas", prezidenta sacīto citē BBC.

Atbildību par ceturtdien notikušo uzbrukumu Parīzē uzņēmies džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"). Šis paziņojums ticis ievietots teroristu organizācijas propagandas medijā "Amaq". Tajā arī teikts, ka uzbrucējs bijis Beļģijas pilsonis, kā arī norādīta viņa saistība ar "Daesh", ziņo CNN.

"Deesh" bieži uzņemas atbildību par uzbrukumiem, kurus nav tieši vadījis, bet, kuri tiek publiski saistīti ar viņu ideoloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!