Foto: Reuters/Scanpix
Vairāki simti sīriešu no divām valdības atbalstītāju pilsētām ceturtdien joprojām nespēja pamest nemiernieku kontrolēto tranzītpunktu, kur nedēļas nogalē, uzspridzinoties teroristam pašnāvniekam, tika nogalināts vairāk nekā 100 viņu novadnieku.

3000 evakuēto, kas savas mājas pameta trešdienas rītā, nakti pavadīja autobusos Rašidinā, uz rietumiem no valdības kontrolētās Alepo, Sīrijā, gaidot uz iespēju nokļūt drošībā. Arī 300 cilvēki, kas evakuēti no nemiernieku kontrolētajiem apvidiem, uzturas Ramusā, valdības kontrolētajā apvidū.

Kavēšanās notikusi, jo nemiernieki pieprasa valdībai no cietumiem atbrīvot ieslodzītos, skaidroja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Konvoji nekustēsies, līdz nebūs atbrīvoti 750 cietumnieki - vīrieši un sievietes - no režīma cietumiem un viņi nebūs nogādāti nemiernieku kontrolētajos apvidos," norādīja SOHR.

Sestdien nemiernieku kontrolētajā Rašidinā, pašnāvniekam detonējot mīnētu auto, tika nogalināti 126 cilvēki, arī 68 bērni.

Vairums nogalināto bija evakuēti no valdības kontrolētajām šiītu pilsētām Fuaas un Kafrajas. Dzīvību zaudēja arī daži palīdzības organizāciju pārstāvji un nemiernieki, kas apsargāja evakuācijas autobusus.

Atbildību par Rašidinas slaktiņu neviens joprojām nav uzņēmies, bet prezidenta Bašara al Asada valdība paziņojusi, ka sprādzienā "vainojami teroristi", lietojot apzīmējumu, kurā tā ietver visus savus oponentus. Tikmēr ietekmīgais nemiernieku grupējums "Ahrar al Sham" noraidījis jebkādu saistību ar šo sprādzienu.

Pēc grūtām sarunām trešdien evakuācija tika atsākta.

Patlaban notiekošā evakuācija ir pirmais posms ar Kataras un Irānas starpniecību pagājušajā mēnesī noslēgtajā līgumā. Tā otrā fāze sāksies jūnijā. Vienošanās ietvaros tiks evakuēti iedzīvotāji un karotāji no četrām aplenktām teritorijām. Divas no tām kontrolē valdība, bet divas - nemiernieki. Sagaidāms, ka kopumā tiks evakuēti 30 000 cilvēku.

No nemiernieku aplenktās Fuaas un Kafrajas prom dosies visi 16 tūkstoši iedzīvotāju, kas apmetīsies valdības kontrolētajā Alepo, piekrastē esošajā Latakijas provincē vai Damaskā, savukārt valdības spēku aplenktajā Madajā un Zabadini civiliedzīvotāji varēs izvēlēties arī palikt savās pilsētās.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!