Amerikāņu aviācijas bāzes kuģis un to pavadošā trieciengrupa, kurai saskaņā ar ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu bija jādodas uz Ziemeļkorejas krastiem, patiesībā devusies citā virzienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagājušajā nedēļā Tramps paziņoja, ka uz Ziemeļkoreju nosūta kuģu "armādu". Taču tagad ASV Klusā okeāna pavēlniecība norādīja, ka kuģu grupai ar aviācijas bāzes kuģi "USS Carl Vinson" priekšgalā sākumā ir jāpabeidz ar Austrālijas spēkiem kopīgas mācības.

Respektīvi, mirklī, kad Tramps paziņoja par kuģu došanos ceļā uz Ziemeļkoreju, tie patiesībā peldēja Austrālijas virzienā, skaidro BBC. Nav gan skaidrs, vai tā bija apzināta maldināšana, plānu maiņa, vai pārpratums.

Ziemeļkoreja un ASV pēdējās dienās viena otrai veltījusi virkni asu paziņojumu, Phenjana brīdināja, ka atbildēs uz iespējamo ASV triecienu ar kodoluzbrukumu, bet Tramps solīja "atrisināt Ziemeļkorejas problēmu".

Spriedze Phenjanas un Vašingtonas attiecībās pieaugusi, pastāvot bažām par Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem un kodolprogrammu.

Ziemeļkoreja kopš 2006. gada ir veikusi piecus kodolizmēģinājumus un turpina strādāt pie ballistiskajām raķetēm. Pietiekami mazas kodolgalviņas izstrāde reizē ar raķešu spēju dotu Phenjanai iespēju apdraudēt savus kaimiņus un citas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!