Nedēļas nogalē Lielbritānijā ieradušies ASV Gaisa spēku jaunākie "stealth" tehnoloģijas iznīcinātāji F-35, kas ir grūti pamanāmi radariem un citiem identificēšanas līdzekļiem. Moderno lidaparātu izvietošana ir daļa no Pentagona plāna Eiropas sabiedroto iedrošināšanai Krievijas draudu kontekstā, vēsta raidsabiedrība CNN.

F-35 lidaparāti Karalisko gaisa spēku bāzē Lekenhītā ieradušies sestdien. ASV gaisa spēki skaidro, ka iznīcinātāju izvietošana ir atbalsta apliecinājums Eiropas sabiedrotajiem pēc Krievijas agresijas Ukrainā. Šo programmu 2014. gadā sāka ASV prezidents Baraks Obama.

ASV līdz šim, apliecinot atbalstu, uz Eiropu jau ir nosūtījušas F-22, F-16 un A-10 kaujas lidmašīnas. F-35 izvietošana arī palīdz demonstrēt jauno lidaparātu potenciālajiem pircējiem, starp kuriem ir Lielbritānija, Itālija, Norvēģija, Beļģija, Dānija un Turcija, skaidro CNN.

Viena dzinēja lidmašīna F-35 ASV tiek izlaistas trīs variantos (A, B un C) – Gaisa spēkiem, sauszemes spēkiem un flotei. Pirmo reizi ārpus ASV F-35 agrāk šogad izvietoti Japānā.

ASV F-35 gan ir saskāries ar kritiku, tostarp no prezidenta Donalda Trampa puses, projekta augsto izmaksu dēļ. 2443 jau piegādātu un vēl plānotu lidmašīnu izmaksas ir 400 miljardi dolāru – tas ir divas reizes vairāk nekā sākotnēji tika plānots.

Taču ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss F-35 nodēvēja par kritisku nepieciešamību ASV pārākuma nodrošināšanai.

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!