Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja svētdien neveiksmīgi izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa raķeti, kas eksplodējusi dažas sekundes pēc palaišanas no Sinpo valsts austrumu piekrastē, paziņojušas ASV amatpersonas.

Baltā nama padomnieks ārpolitikas jautājumos, kas pavada ASV viceprezidentu Maiku Pensu, kurš svētdien ieradies Seulā, norādījis, ka Amerikas Savienotajām Valstīm ir labi izlūkdati par laiku gan pirms, gan pēc raķetes palaišanas.

Domājams, ka prezidenta Donalda Trampa administrācija nav plānojusi nekādu atbildes reakciju uz šo izmēģinājumu, bet, kā izteikusies minētā amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma, gadījumā, ja tas būtu bijis kodolizmēģinājums, "ASV spertu citus soļus".

Baltais nams uzskata, ka Phenjana centusies izmēģināt vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti. Ziemeļkoreja regulāri izmēģina tuva darbības rādiusa raķetes, bet vienlaikus izstrādā arī vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes.

Dienu pirms neveiksmīgā izmēģinājuma Ziemeļkoreja izrādīja apmēram 60 raķetes militārā parādē, kas tika rīkota par godu komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena 105. dzimšanas dienai. Bruņojuma eksperti uzskata, ka šajā parādē varētu būt izrādīti arī jauni starpkontinentālo ballistisko raķešu veidi.

Paša Trampa reakcija uz notikušo bijusi neraksturīgi klusa. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss vienīgi norādījis, ka "Tramps un viņa militārā komanda ir informēti par Ziemeļkorejas jaunāko neveiksmīgo raķetes izmēģinājumu, un prezidentam vairāk komentāru nav".

Phenjanas kodolieroču ambīcijas ir nonākušas uzmanības lokā pēdējo nedēļu laikā, kad Tramps solījis ieņemt stingru nostāju pret Ziemeļkoreju un draudējis ar vienpusēju rīcību, ja Ķīna nepalīdzēs ierobežot Phenjanas kodolieroču programmu.

Trampa administrācija ir nosūtījusi uz Korejas pussalu ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģi "Carl Vinson" un tā trieciengrupas kuģus, tādējādi demonstrējot Savienoto Valstu spēku.

ASV viceprezidents Maiks Penss svētdien ieradies Seulā, sākot desmit dienu braucienu pa Dienvidkoreju, Japānu, Indonēziju un Austrāliju. Viņa vizīšu uzmanības centrā būs Ziemeļkoreja, kas veikusi kopumā piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn, un, domājams, gatavojas veikt sesto. Jaunākie satelītuzņēmumi liecina, ka jauns pazemes izmēģinājums var notikt jebkurā laikā.

Ziemeļkoreja, kurai ANO aizliegusi izmēģināt tāla darbības rādiusa raķetes, ir paziņojusi, ka sasniegusi pēdējās stadijas ar kodolgalviņu aprīkotas starpkontinentālas ballistiskās raķetes izstrādāšanā, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu. Eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja spētu to panākt tuvāko gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!