Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija cenšas piesegt Sīrijas valdību un slēpt tās vainu par 4. aprīlī notikušo ķīmisko uzbrukumu nemiernieku kontrolētajai pilsētiņai Idlibas provincē, par Baltā nama amatpersonu pausto ziņo raidsabiedrība BBC.

Iespējamais ķīmiskais uzbrukums nemiernieku kontrolētai pilsētai Idlibas provincē 4. aprīlī laupīja 89 cilvēku dzīvības. Rietumvalstis notikušajā vaino Sīrijas prezidentu Bašru al Asadu, savukārt Damaska un Maskava ķīmisko ieroču pielietošanu noliedz.

Reaģējot uz notikušo, ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu raidīt "Tomahawk" raķetes pa Sīrijas aviobāzi, no kuras notikuši uzbrukumi. Tramps Asadu nodēvēja par diktatoru, kurs izmanto ķīmiskos ieročus pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem.

Otrdien ASV atslepenoja četras lapaspuses garu ziņojumu, kurā norādīts, ka Sīrija un Krievija izmantoja "nepatiesus naratīvus", lai apjucinātu starptautisko sabiedrību.

"Krievijas apsūdzības atbilst modelim, kurā tiek novirzīta vaina no [Sīrijas] režīma un tiek mēģināts mazināt ticamību oponentiem," norādīja kāda amatpersona.

Asada valdības spēku uzbrukumā Idlibas provincē ķīmiskā viela tika nogādāta ar lidmašīnām, kas pacēlās no Šairatas aviobāzes, teikts dokumentā. "Es domāju, ir skaidrs, ka Krievija cenšas piesegt to, kas tur notika," norāda amatpersona.

Baltā nama pārstāvji gan atteicās komentēt, vai Krievija varētu būt slepeni vienojusies ar Sīriju par uzbrukumu vai arī zinājusi jau iepriekš par to.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Krievija Sīrijā atbalsta "dzīvnieku" Asadu.

"Domāju, ka tas ir ļoti slikti Krievijai, tas ir ļoti slikti cilvēcei, tas ir ļoti slikti šai pasaulei. Kad tiek nomestas ķīmiskās vai mucu bumbas tieši cilvēkos. To (izdarīja) dzīvnieks," teica Tramps.

"Ja Krievija neatnāktu un neatbalstītu šo dzīvnieku, tagad nebūtu problēmas," uzsvēra prezidents. Viņš arī atzīmē, ka radikālus mērus pret Sīrijas valdību jau sen vajadzēja pieņemt Baraka Obamas administrācijai, ziņo "FOX News".

Vienlaikus ASV prezidents apliecināja, ka neplāno vēl vairāk iesaistīties Sīrijas konfliktā.

"Mēs neiesim Sīrijā," intervijā "FOX" uzsvēra Tramps. "Bet kad es redzu, ka cilvēki lieto šausmīgus, šausmīgus ķīmiskos ieročus, un redzu šos burvīgos bērnus, kas ir miruši sava tēva rokās, vai tu redzi bērnus, kas konvulsijās cīnās par dzīvību, kad tu to redzi, es nekavējoties zvanīju ģenerālim Matisam," skaidro Tramps.

Aģentūra AP, atsaucoties uz augsta ranga ASV amatpersonu, jau iepriekš ziņoja, ka Krievija zinājusi par Asada ķīmisko uzbrukumu, jo virs Hān Šeihūnas pilsētiņas slimnīcas, kur nogādāti ķīmiskajā uzbrukumā cietušie, lidojis drons, bet pēc tam bombardēta pati slimnīca. Domājams, tas bijis mēģinājums slēpt ķīmisko uzbrukumu, teikusi amatpersona.

Sīrijas valdība piektdien notikušo ASV raķešu triecienu nosauca par muļķīgu un bezatbildīgu, bet Krievija apsūdzēja Vašingtonu agresijā pret suverēnu valsti.

Krievija iepriekš apgalvoja, ka cilvēki Hān Šeihūnā saindējās un mira tāpēc, ka valdības spēku uzlidojumā sabombardēta nemiernieku ķīmisko ieroču ražotne, no kuras izplūdusi gāze.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova komentēja, ka medijos izplatītie video, kuros redzami ķīmiskajā uzbrukumā cietušie cilvēki, "izskatās iestudēti".

Otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka pieprasīs ANO izmeklēšanu par Hān Šeihūnā notikušo uzbrukumu un apgalvoja, ka Sīrijā jau tiekot gatavotas jaunas provokācijas ar "neīstiem ķīmiskajiem uzbrukumiem", lai tajos vainotu Asada valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!