Foto: Reuters/Scanpix

ASV veic izmeklēšanu, vai Krievija bija iesaistīta pagājušajā nedēļā Sīrijā nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces pilsētā notikušajā ķīmisko ieroču uzbrukumā, taču vēl nav nonākušas līdz secinājumiem, otrdien pavēstīja augsta ranga administrācijas amatpersona.

"Kā tas ir iespējams, ka viņu spēki bija dislocēti tajā pašā objektā līdzās Sīrijas spēkiem, kas izplānoja, sagatavoja un veica šo ķīmisko ieroču uzbrukumu, un par to iepriekš nezināja?" sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Mēs uzskatām, ka šo jautājumu ir vērts uzdot krieviem."

"Mēs esam redzējuši šīs armijas sadarbojamies ļoti cieši, līdz pat operatīvajam līmenim," norādīja amatpersona. "Mūsu pusē nav vienprātība par apmēriem un kā interpretēt mūsu rīcībā esošo informāciju un kuru mēs turpinām saņemt."

Jau ziņots, ka 4. aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā, Idlibas provincē, laupīja dzīvību vismaz 87 mierīgajiem iedzīvotājiem.

Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!