Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien atklājis, ka pagājušajā nedēļā notikušajās sarunās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu izvirzījis viņam piedāvājumu – atrisināt Ziemeļkorejas krīzi un pretī iegūt izdevīgu tirdzniecības līgumu ar ASV.

"Es paskaidroju Ķīnas prezidentam, ka tirdzniecības līgums ar ASV būs viņiem daudz labāks, ja viņi atrisinās Ziemeļkorejas problēmu!" Tramps paziņoja mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Vēl vienā tvitera ierakstā ASV pirmā persona brīdina, ka ASV arī pati var atrisināt Ziemeļkorejas jautājumu. "Ziemeļkoreja meklē problēmas. Ja Ķīna nolems palīdzēt, tas būs lieliski. Ja nē, mēs atrisināsim problēmu arī bez viņiem! ASV," raksta Tramps.

Tramps šādi reaģējis uz Phenjanas paziņojumu, ka tā ir gatava karam, ko ASV nāksies nožēlot.

Starptautiska "Ziemeļkorejas problēma" ir arī totalitārās valsts kodolieroču programma. Tramps ir skaidri licis saprast, ka cer uz Pekinas atbalstu spiediena izrādīšanai pret Phenjanu.

Ziemeļkoreja kopš 2006. gada ir veikusi piecus kodolizmēģinājumus un turpina strādāt pie ballistiskajām raķetēm, kā arī ir aizdomas, ka valsts gatavojas sestajam kodoltestam. Pietiekami mazas kodolgalviņas izstrāde reizē ar raķešu spēju dotu Phenjanai iespēju apdraudēt savus kaimiņus un citas valstis.

Pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas dēļ ir vērstas ANO noteiktas sankcijas. Pagājušajā nedēļā savas sankcijas pret Phenjanu pastiprināja Eiropas Savienība (ES).

Taču jebkādas sankcijas pret izolēto un nabadzīgo Ziemeļkoreju var nebūt gana efektīvas, kamēr tām nopietni nepievienojas viena no retajām Phenjanas sabiedrotājām un tirdzniecības partnerēm Ķīna.

Pekina, no kuras ir atkarīga Ziemeļkorejas ekonomikas dzīvotspēja, jau ir ieviesusi noteiktas sankcijas pret savu kaimiņu, tostarp kopš februāra aizliegusi Ziemeļkorejas ogļu importu.

Trampa pēdējie paziņojumi izskan laikā, kad atsevišķos medijos ziņo, ka Ķīna pie Ziemeļkorejas robežas sapulcinājusi 150 tūkstošus karavīru.

Savukārt Ķīna un Dienvidkoreja ir paziņojušas, ka ir gatavas daudz stingrākām sankcijām, ja Phenjana turpinās raķešu izmēģinājumus, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sestdien tika ziņots, ka uz Korejas pussalu dodas ASV aviācijas bāzes kuģis un tā trieciengrupa. ASV izlūkdienesta amatpersonas uzskata, ka Phenjana nepilnu divu gadu laikā var izstrādāt kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Ziemeļkoreja otrdien uz to reaģējusi ar paziņojumu, ka aizsargās sevi un ASV nāksies atbildēt par savas darbības katastrofālajām sekām.

Martā ASV valsts sekretārs Reks Tilersons pieļāva militāru darbību pret Ziemeļkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!