Foto: Sputnik/Scanpix
"Lielā septiņnieka" jeb G7 valstu ārlietu ministri pirmdien Itālijā konsultējās par vienotu nostāju Sīrijas jautājumā un spiediena izdarīšanu uz Krieviju, lai tā beigtu atbalstīt prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas un ASV ministri plāno otrdien vienoties par kopīgu viedokli, pēc tam ASV valsts sekretārs Reks Tilersons dosies uz Maskavu, kur centīsies pārliecināt Kremli pārtraukt atbalstīt Asadu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Tas seko ziņām par iespējamo ķīmisko uzbrukumu nemiernieku kontrolētai pilsētai Idlibas provincē 4. aprīlī, kurā gāja bojā 89 cilvēki. Rietumvalstis notikušajā vaino Asadu, savukārt Damaska un Maskava ķīmisko ieroču pielietošanu noliedz.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pēc tikšanās ar Tilersonu paziņoja, ka ASV valsts sekretāram ir dots sabiedroto mandāts šajās sarunās. Tilersonam Maskavai jāpaskaidro, ka tai ir izvēle – turpināt atbalstīt "Sīrijas tirānu", vai strādāt kopā ar Rietumiem, lai atrastu izeju no Sīrijas konflikta.

Džonsons atzīmē, ka Asads "saindē Krievijas reputāciju" un ierosināja ieviest sankcijas pret Maskavu, ja tā savu kursu nemainīs, vēsta "Radio Svoboda".

Sankcijas tiktu vērstas pret augsta ranga sīriešu un krievu amatpersonām, kas saistītas ar Sīrijas militāro operāciju koordinēšanu, par Džonsona pausto ziņo BBC. Ja šādi mēri tiks pieņemti, tā būs pirmā reize, kad pret Krievijas pilsoņiem vērstas sankcijas Sīrijas kara dēļ.

Daudz plašākām sankcijām pret Krieviju, domājams, pretotos Itālija un Vācija, atsaucoties uz britu amatpersonām ziņo BBC korespondents no G7 sanāksmes Itālijā.

Reaģējot uz iespējamo ķīmisko uzbrukumu, ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu raidīt "Tomahawk" raķetes pa Sīrijas aviobāzi, no kuras notikuši uzbrukumi. Tramps Asadu nodēvēja par diktatoru, kurs izmanto ķīmiskos ieročus pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem.

7. aprīļa uzbrukums iezīmē iespējamu Vašingtonas politiskā kursa maiņu. Pirms šiem notikumiem Trampa administrācija neizrādīja nekādu vēlmi darboties pret Sīrijas režīmu.

Aģentūra AP, atsaucoties uz augsta ranga ASV amatpersonu, ziņo, ka Krievija zinājusi par Asada ķīmisko uzbrukumu, jo virs Hān Šeihūnas pilsētiņas slimnīcas, kur nogādāti ķīmiskajā uzbrukumā cietušie, lidoji drons, bet pēc tam bombardēta pati slimnīca. Domājams, tas bijis mēģinājums slēpt ķīmisko uzbrukumu, teikusi amatpersona.

Sīrijas valdība piektdien notikušo ASV raķešu triecienu nosauca par muļķīgu un bezatbildīgu, bet Krievija apsūdzēja Vašingtonu agresijā pret suverēnu valsti.

Krievija iepriekš apgalvoja, ka cilvēki Hān Šeihūnā saindējās un mira tāpēc, ka valdības spēku uzlidojumā sabombardēta nemiernieku ķīmisko ieroču ražotne, no kuras izplūdusi gāze.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova komentēja, ka medijos izplatītie video, kuros redzami ķīmiskajā uzbrukumā cietušie cilvēki, "izskatās iestudēti".

Rietumvalstis un nemiernieki tikmēr uzskata, ka viss norāda uz Sīrijas režīma vainu uzbrukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!