Foto: AFP/Scanpix

Krievija ir vainojama un atbildīga par katru civiliedzīvotāja nāvi ķīmiskajā uzbrukumā Sīrijā pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz Lielbritānijas aizsardzības ministra Maikla Falona sacīto, svētdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Falons medijā "Sunday Times" norādījis, ka Kremlis ir atbildīgs par notikušo, jo tas atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkus.

Falons ar savu paziņojumu nācis klajā pēc tam, kad Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons atcēla nākamnedēļ paredzēto vizīti Maskavā.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs šonedēļ jau asi kritizēja notiekošo. Viņš sacīja, ka ķīmiskais uzlidojums Sīrijas iedzīvotājiem bijis "barbarisks, amorāls un nelikumīgs". Tāpat viņš atbalstīja ASV prezidenta Donalda Trampa pavēli, kuras laikā tika veikts uzlidojums Sīrijas aviobāzei.

Falons norādīja, ka "Krievijas uzraudzībā noticis kara noziegums". Viņš uzsvēra, ka Krievijai bijis pietiekami daudz laika, lai apturētu pilsoņu karu Sīrijā. "Pēdējo pāris gadu laikā Krievijai bijušas visas iespējas, lai novilktu sviru un apturētu pilsoņu karu," uzsvēra Lielbritānijas aizsardzības ministrs.

Savā paziņojumā viņš arī uzsvēra, ka Sīrijai nepieciešama jauna valdība, kurā Bašars al Asads vispār neieņemtu nekādu dalību. Viņš piebilda, ka tas "nav viegli izdarāms, bet ir iespējams."

Jau vēstīts, ka otrdien Sīrijas nemiernieku kontrolētā Idlibas provinces pilsētiņa Hān Šeihūna piedzīvoja uzlidojumu, kurā, kā apgalvo opozīcijas aktīvisti, izmantoti ķīmiskie ieroči, kā rezultātā gājuši bojā vismaz 72 cilvēki, tostarp 20 bērni.

Savs komentārs trešdien bija arī Krievijas Ārlietu ministrijai. Iestādes pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka medijos izplatītie šausminošie video, kuros redzams ķīmiskā uzbrukuma sekas, izskatās iestudēti.

Opozīcija un Rietumvalstis uzlidojumā, kurš šokējis visu pasauli un atkal licis pievērst uzmanību ieilgušajam Sīrijas pilsoņu karam, vaino Krievijas atbalstītā prezidenta Bašara al Asada spēkus.

ASV par notikušo Sīrijā veica "atbildes gājienu", piektdien raidot uzlidojumus Sīrijas aviobāzei, kā rezultātā bojā gāja vismaz seši cilvēki.

"Tomahawk" raķetes piektdien tika izšautas no diviem ASV karakuģiem Vidusjūrā. ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka uzbrukums vērsts pret Šairatas lidlauku, no kura pacēlušās lidmašīnas pirms otrdien notikušā ķīmiskā uzbrukuma nemiernieku kontrolētajai Hān Šeihūnai, kurā gāja bojā desmitiem civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!