Foto: Publicitātes foto

Krievijas iejaukšanās Lībijā notiek, lai lielajā ģeostratēģijas spēlē ielenktu Eiropu, intervijā medijam "EU Observer" norādījis Itālijas admirālis Luidži Bineli Manteli, kurš no 2012. līdz 2013. gadam vadīja Itālijas Jūras spēkus, bet pēc tam divus gadus atbildēja par visiem Itālijas Aizsardzības spēkiem.

Admirālis apgalvo, ka Krievijas centieni spert kāju Lībijā ir kas vairāk par mērķi kontrolēt naftas tirgu, migrantu plūsmu vai cīnīties ar teroristiem. Viņaprāt, Krievijas prezidenta Vladimira Putina galvenais mērķis ir panākt, ka Krievija spēlē aizvien svarīgāku globālu lomu starptautiskajā kārtībā, kas izveidojusies pēc Aukstā kara, kaut kādā ziņā pat pārspējot ASV.

Manteli skaidro, ka Krievija to panāk, stiprinot savu stratēģisko klātbūtni Arktikā, Baltijas jūrā, Melnajā jūrā un Vidusjūrā jeb, Itālijas admirāļa vārdiem runājot, veido "dzelzs loku".

Atvaļinātais Itālijas spēku vadītājs norāda, ka tas ir viņa personīgais viedoklis, ne Itālijas oficiālā nostāja. Itālija patlaban cenšas vadīt Eiropas Savienības pūliņus atjaunot kārtību sašķeltajā Ziemeļāfrikas valstī, kas reiz bija tās kolonija, bet vēlāk ilgstoša sabiedrotā.

Daļa no topošā "dzelzs loka" redzama kā bijušo PSRS laika bāžu atjaunošana un jaunu celšana Tālajos Ziemeļos, kā arī militāro spēku dubultošana Kaļiņingradas apgabalā Baltijas jūras krastā. Turklāt, kad pirms trim gadiem Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu, tā ievērojami pastiprināja savu militāro klātbūtni šajā Melnās jūras pussalā.

Savukārt pēdējo gadu laikā tā ievērojami pastiprinājusi savu jūras spēku bāzi Sīrijā, kā arī vienojusies ar Ķīnu dalīti izmantot jūras spēku bāzi Džibutijā, kurā Ķīna patlaban iegulda ievērojamas investīcijas. Līdzās tam Krievija stiprina saites ar Ēģipti un vienu no Lībijas valdībām, kuru vada Halifa Haftars.

"Ja pievērš uzmanību Krievijas jūras spēku bāzēm, Eiropa savā ziņā ir ielenkta no dienvidu un austrumu puses," norāda Manteli, skaidrojot, ka kamēr Ukrainas konflikts ir sastindzis, Eiropas valstis ar lielo austrumu kaimiņu cīnās par ietekmi Vidusjūras reģionā.

Lībijā Krievija finansiāli un ar ieročiem, militārajām apmācībām un diplomātisko atbalstu palīdz Haftaram, kurš kontrolē valsts austrumus. Manteli vienlaikus atzīst, ka Haftars šķiet vienīgais, kurš spējīgs pilsoņkara saplosītajā valstī atjaunot kārtību.

Eiropas Savienība un NATO līdz šim atbalstījušas ANO atzīto Nacionālās vienotības valdību, kura bāzējas Tripolē, bet pēc itāļu admirāļa teiktā, ir vāja un "var sabrukt jebkurā brīdī".

Manteli uzsver, ka Krievijas ieguldījumi un pūliņi stiprināt Haftara pusi nav jāvērtē kā militāras operācijas pret Eiropas Savienību, bet gan kā "lielās stratēģijas" daļa, lai pastiprinātu savu globālo statusu.

Bijušais Itālijas Aizsardzības spēku vadītājs uzskata, ka Eiropas valstīm ar Krieviju vajadzētu netieši cīnīties, uzlabojot pašām savas saites ar Ķīnu, Ēģipti, Irānu un Lībiju. Šajā gadījumā tas nozīmētu darboties reālpolitikas ietvaros, ignorējot demokrātijas un cilvēktiesību vērtības.

"Es neesmu Putina fans, es tikai esmu reālistisks. Haftars ir labākā reālpolitikas izvēle Lībijā, bet ne tā labākā demokrātijas un cilvēktiesību ziņā. Lībijā ir vajadzīgs tik stiprs spēks, kāds bija Kadafi, kurš bija spējīgs noturēt visas šīs Lībijas ciltis zem īkšķa. Tas nav politkorekti, bet ir jābūt reālistiskam," viņš skaidrojis "EU Observer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!