Foto: AFP/Scanpix

Krievija trešdien nosodījusi ANO Drošības padomē iesniegto rezolūcijas projektu par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

Pašreizējais rezolūcijas projekts ir "antisīrisks un var novest pie lielākas eskalācijas Sīrijā un visā reģionā", Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāres Marijas Zaharovas teikto citē Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS.

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka neviena ANO Drošības padomes dalībvalsts nevar būt noskaņota pret ASV, Francijas un Lielbritānijas iesniegto rezolūcijas projektu, kas pieprasa izmeklēt iespējamo ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā

"Mēs ANO Drošības padomē esam iesnieguši rezolūciju, ko, es ceru, pilnīgi ikviens jūtas spējīgs parakstīt," Džonsons paziņoja starptautiskā Sīrijas jautājumam veltītā konferencē Briselē.

"Mēs sakām tikai to, ka ir jānosoda ķīmisko ieroču uzbrukums, un, otrkārt, ir jārīko pamatīga un steidzama izmeklēšana - un es nedomāju, ka ir kāds, kas pēc labākās sirdsapziņas var saprātīgi iestāties pret šādu rezolūciju," uzsvēra Džonsons.

Jau vēstīts, ka nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien notika uzlidojums, kura laikā izplatījās indīga gāze. Tā rezultātā dzīvību zaudējuši 72 cilvēki.

Sīrijas opozīcija vaino šajā uzbrukumā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada armiju, kas savukārt noliedz savu saistību ar to un apsūdz "teroristu grupējumus" "ķīmisku un toksisku vielu" lietošanā.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka Sīrijas aviācija veikusi uzlidojumu "teroristu noliktavai", kurā atradušās toksiskas vielas.

ASV, Francija un Lielbritānija ANO Drošības padomē iesniegušas rezolūcijas projektu, pieprasot izmeklēšanu pilnā apmērā.

Krievija arī trešdien paziņoja, ka tā Sīrijā turpina atbalstu Asada bruņotajiem spēkiem. Maskava arī noraidījusi apsūdzības, ka Damaska būtu vainojama ķīmisko ieroču uzbrukumā Idlibas provincē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!